2024. március 29., péntek

Rekordbírságot szabtak ki a Tesco egyik üzletére Szlovákiában

Rekordösszegű, egymillió eurós bírságot szabtak ki a helyi hatóságok a Tesco egyik szlovákiai boltjára, amiért az üzletben ismételten lejárt szavatosságú, illetve fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert árultak - közölte kedden a dennikn.sk hírportál.

A bírságot az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet (SVaPS) munkatársai, az üzletlánc Partizánské városában lévő hipermarketjében tapasztalt szabálysértésekre hivatkozva rótták ki.
Bár az említett szabálysértésért kiróható bírság felső összeghatára Szlovákiában magasabb a most alkalmazottnál - ötmillió euróban szabja meg a törvény - a büntetés mégis rekordösszegűnek számít, hiszen tízszerese a SVaPS által eddig bírságként kiszabott legnagyobb összegnek, amit a német tulajdonú Kauflandnak kellett kifizetnie tavaly.

A bírság összegét az élelmiszerbiztonsági felügyelet azzal indokolta, hogy a megbüntetett üzlet esetében harmadízben ismétlődő szabálysértésről van szó néhány hónapon belül.

Egyelőre kérdéses, hogy a még tavaly kirótt egymillió eurós összeget ki fogja-e fizetni a Tesco, ugyanis az üzletlánc megfellebbezte a bírság összegét, amit likvidáló nagyságrendűnek neveztek. A fellebbezést tavaly év végi határozatával már elutasította a SVaPS, s így annak összegét elvben már ki kellett volna fizetnie a Tescónak, amelynek szóvivője ezzel kapcsolatban a szlovák hírportálnak azt mondta: az ügyet nem hagyják annyiban és az élelmiszerbiztonsági felügyelet döntését bíróságra viszik.

Szlovákiában a Tesco a legnagyobb forgalmat lebonyolító üzletlánc, több üzlete a legerősebb, a hipermarket kategóriába tartozik, neve gyakorlatilag e kategória szinonimája lett az országban. A Tesco együttvéve mintegy tízezer alkalmazottat foglalkoztat Szlovákiában, ahol eddig nem jelezték, hogy az anyavállalat gondjai miatt, a cseh és a magyarországi mintára, üzletbezárásokat vettek volna tervbe.