2024. április 19., péntek

Nevetséges válaszok és pusztuló élővilág

Szombaton Topolyán immár ötödik alkalommal gyűltek össze a polgárok, hogy tiltakozzanak a mind nagyobb méreteket öltő környezetszennyezés ellen. A hétvégi időpont ellenére viszonylag kevesen jelentek meg a megmozduláson, annak ellenére, hogy ez a probléma mindenkit ugyanolyan mértékben érint, hisz a szagoknak nem lehet útját állni.

A központban lévő Panda Áruház előtt megtartott beszédében Dragan Pečurica elmondta, hogy még mindig abban a fázisban jár a kezdeményezés, hogy az illetékesek nem veszik elég komolyan, és gúnyolódnak rajta. Arra is emlékeztetett, hogy már szinte minden szinten keresett segítséget, községi, tartományi és köztársasági szinten is, sőt még Tomislav Nikolićhoz is intézett levelet, aki válaszában azt írta, hogy államfőként ez a probléma nem tartozik a hatáskörébe.

Ezt követően Hadzsy János szólt a jelenlévőkhöz, elmondta, hogy a legutóbbi községi képviselő-testületi ülésen indítványozta a Žibel állati fehérjéket feldolgozó üzem szagának szabadalmaztatását, és annak szuvenírként való árusítását, hisz a város erről ismerhető fel. Azt is elmondta, hogy vadászként tanúja annak, hogy a bioindikátornak tartott közönséges mezei nyúl hogyan válik lassan veszélyeztetett állatfajjá, hisz a legutóbbi megfigyelések szerint mindössze 6 egyed figyelhető meg 100 hektárnyi területen. Arra is kitért, hogy a Krivaja patakon lévő zsilip lezárásával a megemelkedett vízszintnek köszönhetően a talajból kimosódott a szennyeződés, és a patak teljesen halott lett, sem állatok, sem növények nem maradtak benne.

Az eddigi gyakorlatot követve, a megmozdulás ezúttal is az évek óta készülő Felvonulási téren, az AIK cég székházával szemben ért véget. Itt Pečurica felolvasta a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium válaszát arra a levelére, amelyet annak érdekében írt, hogy vizsgálják ki a munkaadó, vagyis a Žibel felelősségét az októberben balesetet szenvedett két munkás esetében. A tiltakozó megmozdulásoknak minden bizonnyal lesz folytatása, hisz nehéz elképzelni, hogy az ügyben február 17-éig történik valamilyen pozitív előremozdulás.