2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Nadal okosütője minden adatot rögzít

Minden teniszmérkőzés vagy edzés közben végrehajtott ütést rögzít a 14-szeres Grand Slam-tornagyőztes Rafael Nadal "okosütője".

A spanyol sztár a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt bajnokságon használja először "élesben" az érzékelőkkel és a markolat végén kapcsolókkal felszerelt Babolat-t. Az ON gomb aktiválja a rögzítőt, ezt egy kék LED-fény jelzi, a másik gombbal pedig - bluetooth kapcsolattal - át lehet tölteni a megszerzett adatokat okostelefonra vagy számítógépre.
A nemzetközi szövetség egy éve engedélyezte az újítás alkalmazását, az adatok kiértékelésére természetesen csak a meccsek után van lehetőség.
"Ahhoz, hogy jól játsszak, 70 százalékban tenyerest, 30 százalékban pedig fonákot kell ütnöm. Ha másként van, akkor nem a megfelelő dolgot teszem" - mondta Nadal, aki pénteki másfél órás edzése során 572-szer találta el a labdát. Az ütések közül 222 tenyeres, 156 fonák, 118 szerva és 76 lecsapás volt. A tenyeresek közül 133 volt pörgetett, 49 nyesett, 40 pedig "teli lappal" történt. A mallorcai játékos 42 százalékban az ütőfelület közepén, 20 százalékban pedig a tetején találta el a labdát.
A salakkirály edzője és nagybátyja, Toni Nadal az "okosütő" kapcsán tréfásan megjegyezte: időnként ha kijavítja tanítványa ütéseit, az nem ért vele egyet. "Most már az adatok is igazolnak" - tette hozzá.
Nadal azonban nem késlekedett a válasszal:
"Igen, igazolják, hogy nem volt igazad..."