2024. április 24., szerda
TENISZ, AUSTRALIAN OPEN

Novak és Serena a fő esélyesek

Đoković holnap a szlovén Bedenével kezd, Ivanović az éjjel a cseh Hradeckával játszott, Troicki ma reggel 9 óra után a cseh Veselývel mérkőzik

Melbourne-ben az éjjel kezdődött meg a nyílt korszak 44. Australian Openje. Az év egyik legrangosabb tornáján, amelyet a háborús évek kivételével 1905 óta rendeznek meg, nyolc szerbiai és egy magyar teniszező indul. A férfiaknál a svájci Stan Wawrinka védi a címet, a nőknél pedig megüresedett a trón, hisz a tavalyi bajnok kínai Na Li időközben felhagyott a versenyzéssel. A férfiaknál az első százból Marin Čilić, Jo-Wilfried Tsonga, Jack Sock, Radek Štepanek és Tommy Haas nem vesz részt, valamint Juan Martín del Potro, aki tegnap jelentette be, hogy távol marad, mert gyógyulófélben levő csuklójának a három nyert játszmára folyó meccsek túl nagy megerőltetést jelentenének, a női mezőnyből pedig csak a cseh Petra Cetkovská hiányzik. A műsort a központi pályán a román Simona Halep és az olasz Karin Knapp nyitották, fő esélyesnek pedig az idei győzelemre a négyszeres bajnok Novak Đoković, a szintén négy alkalommal nyert Roger Federer és a 2009-es győztes Rafael Nadal, illetve az ötszörös győztes, legutóbb 2010-ben nyert Serena Williams és 2008 legjobbja, az orosz Marija Sarapova nevezhető meg, de egészen bizonyos, hogy mindkét mezőnyben még van versenyző, aki képes lehetne a végső sikerre, győzelmük mégis meglepetésnek számítana.

Đoković holnap kezd, ellenfele pedig a selejtezőből érkező, 25 éves és a listán 108. szlovén Aljaž Bedene lesz, akivel először találkozik. Dušan Lajović is holnap játszik az ukrán Szergij Sztahovszkijjal, ma reggel pedig Viktor Troicki a cseh Jiří Veselývel, Filip Krajinović az ausztrál Sam Grothtal mérkőzik. Ana Ivanović a selejtezőből érkezett cseh Lucie Hradeckát kapta, aki az előcsatározások első fordulójában Jovana Jakšićot búcsúztatta. Ana és Lucie az éjjel a központi stadionban játszottak, és ez volt a második meccsük, hisz 2009-ben Wimbledonban Ana nyert. Jelena Janković holnap a svájci Bacsinszky Tímeával, Bojana Jovanovski ma az olasz Roberta Vincivel, Aleksandra Krunić holnap az amerikai Lauren Davisszel, Babos Tímea szintén holnap a cseh Barbora Záhlavová-Strýcovával kezd.

A szervezők az első nap meccsének Rafael Nadal és az orosz Michael Juzsnyij mérkőzését nevezték meg, de kimondottan érdekesnek ígérkezik Troicki és Veselý meccse is. Szombaton mindketten selejtezősként nyertek tornát, és a Grand Slamek történetében először fordul elő, hogy az előző hét bajnokai az 1. fordulóban mérkőznek.

A fentiekből adódik, hogy Troicki Sydneyben a kazah Mihail Kukuskin elleni meccsen kivívta második tornagyőzelmét – az elsőt 2010 októberében Moszkvában nyerte –, amivel feljutott a ranglista 53. helyére, Jiří Vesely pedig Aucklandben pályafutása első serlegéért a francia Adrian Mannarinót múlta felül, és már a világ 39. teniszezőjének számít. Troicki és Kukuskin az ATP-tornák történetében a selejtezősök első döntőjét vívta, a diadallal pedig Troicki mindössze hat hónap alatt 794 helyet javított a ranglistán. Itt említsük meg, hogy hobarti női tornán a brit Heather Watson másodszor lett serlegnyertes.

SYDNEY. – A férfitorna döntőjében: Troicki–Kukuskin 6:2, 6:3.

AUCKLAND. – A férfitorna döntőjében: Veselý–Mannarino 6:3, 6:2.

HOBART. – A női torna döntőjében: Watson–Brengle 6:3, 6:4.