2024. április 18., csütörtök
BUDAPEST–BAMAKO-RALI

Zentaiak a „fapados Dakaron”

Az idén ismét indultak zentaiak a Budapest–Bamako-ralin, amelynek a mezőnye pénteken a délutáni órákban rajtolt el a budapesti Lurdy-ház elől. Az észak-bácskai városból a Bús István és Kelemen Ferenc alkotta, 129-es rajtszámú Jugók csapat egy Mercedes 190D-vel vágott neki a tizedik flúgos futam túraváltozatának, hogy 16 nap múlva, több mint nyolcezer kilométert megtéve Mali fővárosában, Bamakóban érjenek célba. A zentai csapat Facebook-oldaláról szerzett információk szerint tegnap délután érkeztek meg Málagába, ma pedig már minden bizonnyal Marokkó felé hajóznak.

A Tisza-parti városból először Lučić Viktor, Somorai Csaba és Svilar Aleksandar indult a futamon 2010-ben egy mentőautóval, de ők adminisztrációs problémák miatt nem tudták befejezni a távot, egy évvel később Somorai Csaba és Csonti Gábor egy Renault 4-essel sikeresen célba ért Bissauban, Bissau-Guinea fővárosában.

A Budapest–Bamako-ralit Szabó Gál András magyar üzletember indította útjára a Dakar-rali „fapados” változataként 2005 decemberében, azóta évről évre mind nagyobb népszerűségre tesz szert, s az elmúlt tíz évben egyre többen vágnak neki a több mint 8000 kilométeres, egyáltalán nem veszélytelen útnak. A korábbi években az al-Kaida terrorfenyegetése miatt kellett fokozni az óvintézkedéseket, illetve ideiglenesen megváltoztatni az úti célt, az idén többen az ebolaveszély miatt mondták le a részvételt. Végül 42 országból összesen 460 autó, 24 motorkerékpár és 4 teherautó indult el Magyarország fővárosából. Az idén először Izraelből is érkezett egy csapat, az embert és gépet próbáló sivatagi autós-motoros futam legtávolabbi nevezője egy perui. A vállalkozó kedvű csapatok az idén is négy kategóriában (verseny, 4×4 kaland, túra és spirit) vágtak neki az útnak. Az utóbbi kategóriában benevezési díj nélkül indulhattak az ipari hulladékkal, Trabanttal, Ladával, Moszkviccsal, Polski Fiattal és minden más, 30 évnél öregebb, kétkerék-meghajtású autóval, mentővel, tűzoltókocsival versenyző csapatok, amelyek elmeháborodottságuk fokát egy e-mailben jelezték a szervezőknek. A rali egyben jótékonysági jellegű is, így az idén a résztvevők 1 100 000 eurónyi adományt, orvosi felszereléseket, gyógyszereket, ruhákat, varrógépeket, hűtőgépeket, tanszereket, egy teljes falu elektromos ellátását szolgáló berendezést, egy oktatási rádióadó felszerelését, mentőautókat és egy iskolabuszt gyűjtöttek össze, amiket teherautóval szállítanak Maliba és Mauritániába, a világ 5. és 6. legszegényebb országába.