2024. április 25., csütörtök

Nigerben templomégetéssel tiltakoztak

Jeltelen sírba temették a párizsi vérengzés után lelőtt két terroristát

A szólásszabadságot védelmezte Francois Hollande francia államfő a hét végén, miközben több országban is tüntettek a párizsi Charlie Hebdo szatirikus hetilap – múlt szerdán megjelent – legújabb számának címlapján szereplő Mohamed-karikatúra ellen. A franciák 42 százaléka szintén ellenzi a Mohamedet kigúnyoló rajzok közlését. Sőt, a legújabb felmérés szerint a megkérdezettek fele még a szólásszabadságot is korlátozná. Igaz, csak az interneten.

A pakisztáni Karacsiban tegnap is tiltakoztak a Charlie Hebdoban közölt karikatúrák ellen (Fotó:  Beta/AP)

A pakisztáni Karacsiban tegnap is tiltakoztak a Charlie Hebdoban közölt karikatúrák ellen (Fotó: Beta/AP)

Az iszlám vallásalapítóról közölt legutóbbi gúnyrajz tiltakozási hullámot váltott ki a muszlim világban, de az Oroszországhoz tartozó Ingusföldön is. A muszlim többségű területen tartott szombati megmozdulás ráadásul a legtömegesebbnek bizonyult az eddigi demonstrációk között. Az észak-kaukázusi köztársaság fővárosában, Magaszban ugyanis csaknem húszezren tüntettek a Charlie Hebdo és „Mohamed próféta megszentségtelenítése” ellen.

A napokban tiltakozóktól volt hangos Afrika több országa, de a Közel-Keleten is tömegek ítélték el a vicclapot, amelynek párizsi szerkesztőségében január 7-én két fanatikus iszlamista terrorista – az utóbbi években közzétett Mohamed-karikatúrák miatt – agyonlőtt 12 embert, 11-et pedig megsebesített.

Utcai megmozdulásokat szerveztek Algériában, Marokkóban, Szomáliában, Szudánban, Tunéziában, de tüntettek Jemenben, Jordániában, Afganisztánban, Pakisztánban és másutt is.

Algéria és Jordánia fővárosában a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel; a helyi francia nagykövetségek védelmét pedig meg kellett erősíteni. Algírban többórás utcai harcot vívtak a tüntetők a rendőrökkel, akik több személyt, köztük két iszlamista vezetőt őrizetbe vettek.

Az egykori francia gyarmaton, a közép-afrikai Nigerben azonban véres zavargások robbantak ki, melyekben legalább heten meghaltak. A hatóságokkal vívott összecsapásokban négyen vesztették életüket, ketten felperzselt katolikus templomokban haltak meg, egy személy pedig fosztogatás közben.

A Charlie Hebdo legutóbbi Mohamed-karikatúrája miatt feldühödött tiltakozók hét keresztény templomot gyújtottak fel a fővárosban, Niameyben. Az incidensek miatt rendőrök védik a még sértetlen vallási objektumokat. A nigeri tüntetők francia cégképviseleteket is kifosztottak, de szállodákat és éttermeket is megtámadtak.

Előzőleg az ország második legnagyobb városában, a 260 ezer lakosú Zinderben működő francia kulturális központot gyújtották fel; helyi keresztény templomokra és kereskedők üzleteire is rátámadtak. Zinderben három templomot perzseltek fel. A történtek miatt iszlám vallástudósok nyugalomra intették a lakosságot.

A nigeri zűrzavarnak a rendőrség igyekezett véget vetni. Az utcákon randalírozókat és gyújtogatókat könnygázzal oszlatta, amire a tömeg kőzáporral válaszolt. A hatósági akcióban négyen meghaltak (három civil és egy rendőr), 45-en megsérültek, közöttük 22 rendfenntartó.

Eközben Franciaországban jeltelen sírba temették a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadást végrehajtó testvérpárt, Said és Chérif Kouachit, akikkel a merénylet után két nappal, január 9-én végzett a rendőrség. Saidot a Párizstól északkeletre fekvő Reims egyik temetőjében hantolták el (pénteken) az éj leple alatt, rendőri felügyelet mellett. A temetésen a megölt terrorista családjának csak néhány tagja ve(hete)tt részt.

Said öccsét, Chérifet szintén titokban, és jeltelen sírba helyezték végső nyugalomra (szombat éjfélkor), a Párizstól északra fekvő Gennevilliers-ben. A hatóságok azért választották ezt a megoldást, mert el akarják kerülni, hogy a Kouachi fivérek sírját zarándokhelyként látogassák a szimpatizánsaik.