2024. április 19., péntek

A terrorizmusról és Oroszországról is egyeztetnek az uniós külügyminiszterek

A párizsi merényletek miatt a terrorizmus elleni küzdelemről is szó lesz hétfőn az uniós külügyminiszterek tanácskozásán Brüsszelben.

A téma napirendre tűzését maga Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője jelentette be a francia fővárosban történteket követően.
Egy neve mellőzését kérő diplomata rámutatott: elsősorban politikai üzenete van annak, hogy a tanács már első idei ülésén foglalkozik a történtekkel, noha a terrorizmus elleni fellépés alapvetően a bel- és az igazságügyi tanács hatáskörébe tartozik.
A tanácskozás fő napirendi pontja az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok jövője lesz. Ezzel összefüggésben a héten kiszivárgott egy dokumentum több változata, amelyet Mogherini köröztetett a tagállamok körében, és amely lényegében a párbeszéd folytatását és a kapcsolatok újjáépítését vázolta fel.
A neve mellőzését kérő diplomata szerint viszont a papírból az is kiderül, hogy Brüsszel csak akkor számol ezzel a lehetőséggel, ha Moszkva teljesíti az ukrajnai konfliktus politikai rendezését előmozdítani hivatott, szeptemberben kötött minszki megállapodást.