2024. április 24., szerda

A polgármester fogadta a Skadarlija utca lakóit

Egy héten belül ülnek össze az illetékesek, hogy döntsenek a Dado Metal ügyében

A Skadarlija utca lakói a héten végső elkeseredésükben lezárták saját utcájukat a Dado Metal fémhulladék-lerakat teherautói miatt, így próbálva felhívni az illetékesek figyelmét az évek óta húzódó problémára. Kedden ugyan sem az önkormányzat, sem a Városépítési Igazgatóság képviseletében nem jelent meg senki az útzárlat helyszínén, mégsem maradt annyiban az ügy, ugyanis Maglai Jenő polgármester pénteken délelőtt fogadta az utca lakóit képviselő öt fős delegációt, hogy közelebbről is megismerkedjen a problémával és megpróbáljanak megoldást találni rá.

Kenyeres Attila, a Skadarlija utca lakója elmondta, a polgármester nagyon szívélyes volt velük, mindegyiküket meghallgatta, átnézte az általuk bemutatott dokumentumokat, a fényképes bizonyítékokat, amit eddig készítettek a Dado Metal tevékenységéről, sőt még a pénteki nap folyamán is arra figyeltek fel, hogy autóbontás folyik a telepen, melyre tudomásuk szerint a tulajdonosnak nincs engedélye. A beszélgetés során azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy a környezetvédelmi felügyelőség hibázott.

– Évek óta csak figyelmeztetik a fémhulladék-lerakat tulajdonosát, azonban nem kapott egyszer sem büntetést, és be sem záratták a telepet, pedig az erre vonatkozó szabályok szerint be lehetett volna már csukni. A polgármester is tisztában van vele, hogy egy ilyen telep milyen feltételek mellett működhet, így meg meg kell, hogy legyen ott a szükséges infrastruktúra, olyan épületek állhatnak ott, melyek kifejezetten ilyen jellegű tevékenységre szolgálnak és hogy egy ilyen telepnek legalább háromszáz méterre kell lennie a lakóépületektől. Abban maradtunk, hogy jövő héten pénteken összehívja azokat a munkatársakat, akik ebben érintettek, illetékesek és velük közösen fognak dönteni az ügyben.

Kenyeres még hozzátette, először érzik azt, hogy a problémájukkal komolyan foglalkozik a város, és bár arra számítanak, hogy olyan megoldást sikerül találni, ami a lakóknak megfelel, amennyiben viszont olyan döntés születik, amivel nem értenek egyet, újra le fogják zárni a Skadarliját.

Emlékeztetőül: a Skadarlija utca lakói évek óta próbálják elérni, hogy az utca végében dolgozó Dado Metal fémhulladék-lerakat és autóbontó teherautóit kitiltsák az utcából, ugyanis a nehéz kamionok tönkreteszik az aszfaltozatlan, keskeny utat, az emberek sem autóval, sem gyalogosan nem tudnak közlekedni, a vibrációtól repedeznek a falak. Tavaly sikerült elérniük, hogy az utca elejére kitegyék a táblát, miszerint a 7,5 tonnánál nehezebb járműveknek tilos behajtani, azonban a tulajdonos mégis kapott behajtási engedélyt az utcába. A helyiek az illetékes szerveken keresztül nem tudták orvosolni a problémát, ezért kedden lezárták az utcát a kamionok előtt. Akkor kijelentették, szerintük az egyetlen megoldás, ha a tulajdonos a telepet elköltöztetné máshová.