2024. április 25., csütörtök

Milyen lesz Szabadka belvárosa?

Több mint 20 éve készülődnek Szabadkán a belváros rendezésére. Hogy milyen is legyen a szecessziós város központja, azt a tervezők fantáziájára bízták. A szabadkai Városrendezési Igazgatóság pályázatot írt ki, amelyre ötletterveket vártak. 11 olyan munka érkezett, amely eleget tett a kiírásnak. A bírálóbizottság tagjai Csipa József építészmérnök (elnök), Ludasi Dezső,dr. Viktorija Aladžić, Jasmin Šećić, dr. Marija Maruna, dr. Eva Vaništa Lazarević, Lazar Kuzmanov, Gordana Vujnović és Törteli Károly építészmérnökök, valamint Branka Golijan jogász voltak. Három díjat osztottak ki, ezenkívül két munkát megvásárlásra ajánlott a bírálóbizottság.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Az összesen öt pályamű képezi majd a készülő tervdokumentáció alapját, a Városrendezési Igazgatóság ugyanis hamarosan megkezdi a szükséges tervdokumentáció elkészítését, hogy 2016-ban megkezdődhessen a belváros átalakítása. Összesen 3,9 hektárnyi terület rendezéséről van szó, amelyet a Makszim Gorkij, Matija Gubec, Petar Drapšin és Strossmajer utcák határolnak.

Évtizedek óta arról folyik a vita, mit szabad átépíteni és mi az, amit mindenképpen meg kell őrizni, hiszen az épített örökség kötelez. A város látképének és élhetőségének korszerűsítését szorgalmazók azon a véleményen vannak, hogy a valódi értékeket meg kell őrizni, de Szabadkának is fejlődnie kell, nem maradhat a 100 évvel ezelőtt felépített város ma is olyan, mint amikor kialakult a belváros. A több mint egy évszázados megoldások akkor haladónak számítottak, a ma emberének is vannak igényei, és a városközpont átalakításának ezeket az igényeket kellene kiszolgálnia. A világ kis- és nagyvárosaiban számos jó példa akad a hagyomány és az újszerű építészeti megoldások összehangolására, egy új egység megteremtésére.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Szabadka valóságos ékszerdoboz, szokták mondani a legészakibb szerbiai városba látogató turisták. A szecessziós épületek sugározta hangulata teszi különlegessé. Ezt nem szabad sem tönkretenni, de még csak módosítani sem, vallják azok, akik Szabadka ezen hangulatát szeretnék megőrizni.

A pályaművekben a szélsőséges megoldásoktól a diszkrét változásokig mindent láthatunk. Jóllehet ezek egyike sem valósul meg teljes egészében, de azért érdekes végignézi őket, hogyan látják a zombori, újvidéki, szabadkai, hódsági, belgrádi tervezőmérnökök Szabadka belvárosát.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd