2024. március 29., péntek

Tervek a „zentaikumok” jegyében

A zentai csatára gazdag turisztikai programot lehetne építeni

Az év eleje az elmúlt esztendő értékelése és az elkövetkező évadra való készülődés jegyében telik az idegenforgalmi szervezeteknél is. Ilyenkor szervezik meg a legnagyobb turisztikai kiállításokat, amelyeken nemcsak az üzleti tevékenységet folytató ügynökségek, hanem a községek idegenforgalmi szervezetei is a régiójuk nevezetességeit, rendezvényeit népszerűsítik. Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete az előző évekhez hasonlóan az idén is képviselteti magát a budapesti és a belgrádi idegenforgalmi kiállításon, valamint az újvidéki és a szegedi turisztikai börzén, továbbá ismét szeretnének jelen lenni a pozsonyi kiállításon is.

Laskovity Kornél igazgató elmondta: az utóbbi szemlén való részvétellel a nyugati piac felé próbálnak nyitni, ugyanakkor törekednek arra is, hogy jelen legyenek a hazai és a magyarlakta területeken is a kínálatukkal, mert véleményük szerint Zentának ez a célközönsége.

Ezeken a kiállításon elsősorban a városban megtartandó rendezvényeket népszerűsítik, mert ezek tudják idevonzani a közönséget, s a turistáknak, amikor már ellátogatnak ide, be tudják mutatni a város nevezetességeit is. Ezenkívül természetesen bemutatják a helyi idegenforgalmi vállalkozókat is.

A hosszú távú elképzelésekről Laskovity elmondta, hogy az idegenforgalmi fejlesztés terén elsősorban a több mint háromszáz évvel ezelőtt lezajlott zentai csatára lehetne helyezni a hangsúlyt, mivel e jeles történelmi esemény kiaknázása nemcsak turisztikai, hanem kulturális szempontból is komoly jelentőséggel bírna. Ki lehetne például alakítani egy emlékparkot vagy szoborparkot, esetleg a csatának korhű viseletekben történő eljátszásával is számos turistát lehetne idevonzani – vázolta fel a lehetőségeket az igazgató. Hozzáfűzte, hogy annak idején ugyan felállították a csata emlékhelyét és a Zentai csata emlékkilátót, de az egész folyamatot több fázisban és több éven keresztül kell elképzelni, hogy a legvégén egységes turisztikai termékké álljon össze.

A turisták körében közkedvelt tematikus utak ötletét is felvetette, amelynek résztvevői mindazokba a városokba ellátogatnának, amelyek kapcsolatosak a csatával vagy Savoyai Jenő személyével. Az idegenforgalmi szervezet igazgatója szerint a zentai csatát nemcsak helyi, hanem akár európai turisztikai nevezetességként is „el lehetne adni”, amennyiben Zenta kellőképpen ki tudná aknázni a történelmi eseményben rejlő lehetőségeket.

Az Almási cukrászdával közösen dolgoznak a Zentai Marcipánnak mint termékmárkának a szélesebb körben történő népszerűsítésén is, s ennek jegyében szeretnék, hogy bekerüljön a szerbiai szellemi kulturális örökségek tárházába. Hosszú távon akár marcipán- és cukormúzeumban is gondolkodhatna a város – jegyezte meg.

Úgyszintén a hosszú távú tervek között szerepel a Zentai csata emlékkilátó kibővítése. Véleményük szerint jó beruházás volt, évről évre egyre többen tekintik meg, ezért ha újabb helyek szabadulnak föl a városháza tornyában, akkor a kilátót ki lehetne bővíteni.

Mindezek mellett a termálvíz nyújtotta lehetőségeket is ki kellene használni.

– A turisztikai iroda által szervezett rendezvények (Tiszavirág Fesztivál, I Love Zenta, Karácsonyi Kavalkád) tavaly is kiváló fogadtatásban részesültek a zentai és a vidéki látogatók körében egyaránt, s mindegyik rendezvényt valamennyire bővíteni is tudtuk – nyilatkozta Kosiczky András, a községi tanács idegenforgalmi ügyekért felelős tagja. Hozzáfűzte, hogy a fesztiválok ideje alatt a város más nevezetességeit is népszerűsítették. Az I Love Zenta fesztiválon a zentai csatával és a város történelmével kapcsolatos előadások is népszerűek voltak a látogatók körében, akik közül több külföldön élő zentai származású család a rendezvény kedvéért látogatott haza, a Tiszavirág Fesztivált pedig egy magyarországi utazási iroda felvette kínálatai közé. A tavalyi látványos karácsonyi vásárra a környező községekből is érkeztek látogatók. A becslések szerint több ezren fordultak meg ezeken a rendezvényeken.

Kosiczky beszámolt arról is, hogy a zentai csata, illetve Savoyai Jenő témájában tavaly a horvátországi Beljével és a magyarországi Budavárral egy osztrák pályázaton is részt vettek, aminek folyamatban van az értékelése, s komoly beszélgetések folynak arról is, hogy a magyarkanizsaiakkal közösen a töltésen kiépítsék az EuroVelo (európai kerékpárút-hálózat) egy szakaszát, ami úgyszintén sokat jelentene az idegenforgalom fejlesztése szempontjából. Továbbá folytatni szeretnék a Tisza zentai szakaszán lévő strandok fejlesztését is.