2024. április 20., szombat

Elszállították az állattetemeket

Többhetes várakozás után a Kishegyes községbeli gazdák megszabadultak az elhullott jószágaiktól – Félő, hogy a kialakult helyzet bármikor megismétlődhet – véli az önkormányzat mezőgazdasági

Már beszámoltunk arról, hogy Bácsfeketehegyen december 19-e óta egy gazda udvarában feküdt a döglött tehene. A zombori dögfeldogozó nem szállította el, hiába hívták rendszeresen a kishegyesi önkormányzatból. Ennek oka, hogy az egész Vajdaságért felelős cég túlterhelt, a kisebb falvakba már nem jutnak el. Az eset hosszú utánajárásnak köszönhetően megoldódott, a héten elszállították a községből az említett tehenet és az azóta felgyülemlett állattetemeket: 2 tehenet és 4 borjút.

Az eset kapcsán Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere elmondta, hogy az önkormányzat számára nagy megkönnyebbülés, hogy megoldódott ez az áldatlan állapot.

– Hetek óta nyomást gyakoroltunk a dögfeldogozó üzemre, az állat-egészségügyi felügyelőségre és a minisztériumra. Úgy néz ki, hogy kitartásunk meghozta az eredményét, szerdán elszállították a tetemeket. Az önkormányzat saját költségén helyi állatorvosokat bízott meg, hogy fertőtlenítsék a helyszíneket, ami ugyancsak megtörtént a héten. Az önkormányzatok egész Vajdaság szintjén tehetetlenek, mert a minisztérium átgondolatlan lépéseket hozott, és az olyan kis községek, mint a miénk, nincsenek felkészülve, hogy teljesítsék az új előírásokat. Ettől függetlenül igyekszünk mindent megtenni, mert számunkra a polgárok biztonsága a legfontosabb, és nem szeretnénk, hogy a község területén bármiféle fertőzés történjen – részletezte az alpolgármester.

Bácsi Gábor, az önkormányzat mezőgazdasági osztályának vezetője szerint a probléma alapvetően abból adódik, hogy a minisztérium hozott egy olyan döntést, hogy az állattetemeket nem szabad az eddigi módon megsemmisíteni, hanem el kell szállítani a dögfeldogozóba. A jószágot csak úgy törlik nyilvántartásból, ha a zombori dögfeldogozó bizonylatot ad az elszállításról.

– Ez rendben is volna, ha elegendő lenne a feldolgozó kapacitása, de az nem megfelelő, így egész Vajdaságban problémát jelentenek az elhullott jószágok. A mi esetünkben egy hosszú utánajárást követően megoldódott a probléma, elszállították a döglött jószágokat, de a dögfeldogozó kapacitása továbbra sem növekedett, így félő, hogy bármikor megismétlődhet ez az eset – véli Bácsi.

A minisztérium rendelkezése alapján minden önkormányzatnak rendelkezni kell hűtőházzal, ahol az elszállításig tárolhatják a tetemeket. Az osztályvezető szerint a hűtőház számára egyrészt igen nehéz lenne megfelelő helyet találni, másrészt a szükséges anyagiakat sem lenne könnyű előteremteni. Ráadásul, a nyári időszakban ebben sem lehetne hetekig tárolni az elhullott állatokat. Bácsi szerint az illetékeseknek közösen kell megoldaniuk ezt a problémát, mert egy ilyen alapdolog rendezése nélkül nehezen képzelhetők el további fejlesztések az állattenyésztésben.