2024. április 24., szerda

Rendhagyó ember és munkássága

Bemutatták az Ács József-centenárium alkalmából rendezett reprezentatív kiállítás katalógusát

A zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ gondozásában megjelent kiadványt csütörtök este mutatták be a Városi Múzeumban. Az Ács József 100 című kiállítás anyagait bemutató katalógus nemcsak Ács szerteágazó munkásságát mutatja be, hanem azt, hogy emberként is milyen sokoldalú volt a legendás képzőművész. A bemutatón elhangzott, hogy az album egy életutat futtat le, különösen jó képválogatással, s mintha csak Ács József beszélne hozzánk azokon az interjúkon keresztül, amelyeket annak idején ő adott a Magyar Szónak, a Symposionnak, a Képes Ifjúságnak és más sajtóorgánumoknak.

Szarka Mándity Krisztina, a katalógus szerzője ennek kapcsán elmondta, hogy élményszerűen, életszerűen szándékozta formálni az általa leírt gondolatokat, és sajnálja, hogy Ács Józsefet nem ismerte személyesen, de számára nagyon sokat számítottak a kiadványba is bekerült interjúk, s nagyon inspiráló volt a képzőművészről az Újvidéki Televízióban 1985-ben bemutatott portréfilm is. A katalógus célja, hogy az alkotásai mellett a képzőművész személyét is megismerhesse a nagyközönség.

Pejin Attila, a Városi Múzeum igazgatója szerint a katalógus megjelentetésével és ünnepélyes bemutatásával utólag elvarrják a tavalyi emlékévet, ugyanakkor az új esztendőben Zentán és Topolyán is különböző rendezvényeken keresztül tovább ápolják Ács József emlékezetét.

A katalógus alkotóival folytatott beszélgetés után a jelenlévők megtekintették a fentiekben már említett, az Újvidéki Televízió archívumából származó, a képzőművészről készült portréfilmet is.