2024. március 28., csütörtök

Megnyerték a csatát, de a harc folytatódik

A Szerbiai Ügyvédi Kamara közgyűlése, illetve a Szerbiai Ügyvédek Konferenciája is támogatta a napokban kieszközölt törvénymódosításokat és a tüntetés megszüntetését

Többségi szavazattal a Szerbiai Ügyvédi Kamara közgyűlése pénteken elfogadta az ügyvédek szakmai csapata és az igazságügyi minisztérium által megfogalmazott megállapodást. Ugyanakkor feltételt szabtak: a tüntetéstől akkor állnak el, amikor a közjegyzőkről szóló törvény, illetve az azt kísérő törvények módosított előírásai hatályba lépnek, jelentette be pénteken, a közgyűlést követő késő délutáni sajtótájékoztatóján Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke. Mint kiemelte, négy és fél hónapi tüntetés után az ügyvédség csak csatát nyert, a háborút azonban folytatni fogják a jelenlegi és az utána következő hatalommal is, mindaddig, amíg Szerbiában nem érvényesül a joguralom.

A SZÜK közgyűlését viharos napok előzték meg. Az elmúlt napokban ugyanis az ügyvédek szakmai csapata és az igazságügyi minisztérium által megfogalmazott megállapodás megosztotta az eddig egységes ügyvédi társadalmat. A megállapodás szerint a tárgyalásokon keresztül a közjegyzőkről szóló törvényben, valamint az azt kísérő törvényekben módosításokat eszközöltek ki, amivel csökken a közjegyzők hatásköre, az ügyvédek és a polgárok is újra élhetnek majd a szerződés összeállításának jogával, a közjegyzők pedig alapjában véve hitelesítő szerepet kapnak, továbbá az ügyvédek adóelszámolása is 10 százalékkal növekszik majd a korábban bejelentett 200-300 százalékos növekedés helyett. Elsősorban a belgrádi ügyvédek közül többen úgy ítélték meg, hogy a tárgyalóbizottság, így a SZÜK vezetősége is szemet hunyt a szóban forgó törvények alkotmányellenessége felett, szégyenteljes megállapodásnak tekintették a megfogalmazott dokumentumot, amely sárba tiporja a szakmaiságot. Kritikát fogalmaztak meg a tárgyalásban részt vevő ügyvédek felé is, mint kiemelték, nem tettek meg mindent az ügyvédség és a polgárok jogainak védelméért.

A pénteken 11 órára összehívott Szerbiai Ügyvédek Konferenciája hosszabbra nyúlt a tervezettnél. A belgrádi Szakszervezeti Otthonban megtartott ülésre megközelítőleg 2000 ügyvéd jött az ország egész területéről, hogy részt vegyen abban a vitában, amelynek témája a tárgyaló szakmai csoport és az igazságügyi minisztérium által megfogalmazott megállapodás volt. A SZÜK keretébe tartozó nyolc ügyvédi kamara az ülés elején beszámolt arról, hogy a kamarák igazgatóbizottságai egyhangúlag vagy többséggel fogadták el a megállapodást, és azt a nézőpontot támogatják, miszerint teljesült a követelésük jelentős része, az ügyvédeknek újra munkába kell állniuk, de csak miután a parlament elfogadta a szakmai csoport által kidolgozott törvénymódosításokat. Figyelmeztettek azonban arra, hogy még számos kérdésre kell választ találniuk, így az igazságügyben uralkodó nehézségek rendezése okán folytatniuk kell a megkezdett küzdelmet. Az ügyvédi kamarák beszámolója ellenére több ügyvéd is úgy érzete, nem szabad elfogadniuk a megállapodást, hiszen ezzel a saját szakmájukat alázzák meg. Egyesek felszólalásukban kiemelték, a kamarák vezetősége csak felhasználta az ügyvédséget saját politikai előremenetelük érdekében. A vita többször is kiabálásba, sértegetésbe csapott át, amit elsősorban a Belgrádi Ügyvédi Kamara egy nappal korábban megtartott közgyűlésén történtek váltottak ki. Többen sérelmezték, hogy nem kaptak szót, a szavazatokat nem számolták meg, hanem szemrávételezéssel állapították meg. Felszólaltak azonban olyan ügyvédek is, akik azt hangsúlyozták, hogy a megállapodás nem tökéletes, számos hiányossága van, és nem tesz eleget a tüntetés elején megfogalmazott követelések egyikének sem teljes egészében, de ahhoz képest, hogy az igazságügyi miniszter négy hónapon keresztül még tárgyalni sem volt hajlandó az ügyvédekkel, fenyegetéseket intézett feléjük, úgy ítélték meg, hogy a tárgyalásokból jelenleg ezekre a törvénymódosításokra volt lehetőség. A több mint háromórás vitában 45 ügyvéd szólalt fel. Az ülés elején megközelítőleg 2000 ügyvéd volt a belgrádi Szakszervezeti Otthon nagytermében, de délután egy óra körül, amikor a tervek szerint a Szerbiai Ügyvédi Kamara közgyűlésének ülése kellett volna hogy elkezdődjön, a terem lassan kiürült, így félig üres teremben folytatták a vitát a megállapodást támogató és ellenző ügyvédek, közben több alkalommal is emlegetve Dragoljub Đorđevićet, a SZÜK elnökét, és a hozzá fűződő esetleges politikai érdekeket. A SZÜK elnöke végül hangsúlyozta, nincs semmilyen politikai hátszele, minden, amit tett, a szakmáért tette. A megállapodás ellenére senki nem vetette el a törvények alkotmányellenességét. Nem állnak el a követeléstől az alkotmánybíróság felé, amelyhez 82 kérvényt nyújtottak be.

– Ez a megállapodás csak a kezdet. Messze vagyunk még a győzelemtől. Az ügyvédség visszakapta megvont jogait. Csatát nyertünk, de a küzdelem folytatódik. A harcnak akkor lesz vége, ha Szerbiában érvényesül a joguralom – mondta Đorđević. Hozzátette, nem engedheti meg az ügyvédi társadalom, hogy eltiporják, márpedig erre készül a hatalom az ügyvédségről szóló törvény módosításával, amely szerint el akarják törölni az ügyvédi kamarákat, és csak egy szervi képviseletet hagynának meg. Mint kiemelte, ezt a törvénymódosítást is fokozott figyelemmel kell követniük.