2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS

Ginola is beszáll az elnöki posztért zajló küzdelembe

David Ginola korábbi francia válogatott futballista is harcba száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért Joseph Blatterrel szemben.

A 48. életévét jövő vasárnap betöltő ex-futballista pénteken sajtótájékoztatón jelentette be szándékát, ezzel ő a harmadik kihívója az ötödik mandátumát töltő 78 éves svájci FIFA-elnöknek. Tavaly az 56 esztendős francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója, múlt kedden pedig a 39 éves Ali bin al-Husszein jordán herceg jelentette be, hogy indul az elnöki posztért. Utóbbi jelenleg a FIFA alelnökeként és a Jordán, illetve a Nyugat-Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnökeként is tevékenykedik.
"Ezennel bejelentkezem a FIFA-elnökségre, és kérem a szurkolók, valamint a szövetségek támogatását, hogy ez megvalósulhasson" - mondta az új jelölt, amikor útjára bocsájtotta a "Team Ginolát". Hozzátette: úgy véli, van olyan hiteles és rendelkezik azzal a képességgel, hogy erős jelöltté váljon, olyan jelölté, aki a szurkolók és a játék szerelmeseinek az érdekeit képviseli. - "A futballt követőknek is hallatniuk kell a hangjukat és az ő ügyüket is képviselnie kell valakinek" - tette hozzá.
A játékos-pályafutását 2002-ben befejező Ginola - aki futballozott többek között a Paris Saint-Germain, a Newcastle United, a Tottenham Hotspur, az Aston Villa és az Everton csapatában, majd színész és modell volt, az elmúlt időszakban pedig rendszeresen szerepel a BBC, a CNN, a Sky és az al-Dzsazíra sportcsatornáin - szakértők szerint inkább csak egy új hang lehet, mint erős jelölt a komolyabb háttérrel és múlttal rendelkező vetélytársakkal szemben. Egyes értelmezések szerint alig többről, mint reklámfogásról van szó, Ginola mögött ugyanis egy fogadásokat szervező cég áll, amely komoly összeggel támogatja őt.
"Ez egy teljesen átlátható történet, 250 ezer fontot fizetünk neki a kampányért, és azért, hogy itt legyen" - mondta a brit hírügynökség szerint a "közismerten rekláméhes" Paddy Power ír bookmaker iroda szóvivője. - Most ez a munkája, és remélhetőleg ez lesz a következő négy hónapban is" - tette hozzá.
Ugyanakkor egyelőre még az is kérdéses, hogy Ginola valóban harcba szállhat-e a posztért, a jelöltség feltétele ugyanis, hogy a pályázónak az elmúlt ötéves időszakban legalább két évet a nemzetközi labdarúgás irányításában kellett eltöltenie, illetve öt tagszervezet ajánlásával kell rendelkeznie.
A FIFA-t és az elnököt az utóbbi hónapokban rengeteg bírálat érte a 2018-as orosz, illetve a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak miatt. A nemzetközi szövetség május 29-én Zürichben tartja az elnökválasztást, a jelölteknek január 29-ig kell nyilvánosságra hozni szándékukat.