2024. április 19., péntek

Néhol tiltott a sajtótörténeti lap

Ötmillió példány sem bizonyult elégnek a Charlie Hebdo szatirikus hetilap legújabb számából. Muszlim vallási vezetők és fanatikus iszlamisták szerint egy is sok lett volna a szerdán megjelent lapból, amelynek címoldalán ismét Mohamed karikatúra „köszönti” az olvasókat. A szerkesztőségben múlt szerdán két terrorista által rendezett, s 12 emberéletet követelő vérfürdő egyik kiváltó oka ugyanis épp az iszlám vallásalapítóról, valamint az iszlamista szélsőségesekről korábban közzétett gúnyrajz-sorozat volt.

Az iszlamista terroristák támadását sok muszlim közösség ítélte el, de a merénylet után megjelent első Charlie Hebdo lapszámról ugyancsak lesújtó véleményt fogalmaztak meg. Sőt, a hihetetlenül magas példányszámával Franciaországban eladási rekordot döntő lapot már a megjelenése napján rengeteg kritika és fenyegetés érte az iszlám világból, amely számára Mohamed szent és sérthetetlen, ráadásul ábrázolni is tilos. A sajtótörténeti lapszám elleni bírálatok tegnap folytatódtak.

A népes szunnita közösség szellemi központjának, egyszersmind az iszlám világ egyik legbefolyásosabb intézményének számító kairói Al-Azhar mecset és a hozzá kapcsolódó egyetem is állást foglalt az ügyben. A tekintélyes hittudósokból álló Al-Azhar tanács provokációnak minősítette az új Mohamed-karikatúrát. A testület ugyanakkor nyugalomra, türelemre és önmérsékletre szólította fel a világ minden muszlimját, s óva intett az erőszaktól.

A szélsőséges iszlamista szervezetek közül megszólaltak az afganisztáni tálibok is, akiknek egy csoportja a hét végén az ország déli részén fekvő Kandahárban felvonulással ünnepelte a francia lap szerkesztősége elleni merényletet, a vérengzés két elkövetőjét, a rendőrségi akcióban múlt pénteken lelőtt, Said és Chérif Kouachit pedig hősként dicsőítették.

A magát Afganisztáni Iszlamista Emirátusnak nevező egyik szervezetük ezúttal közleményben méltatja a Kouachi testvéreket és támadásukat, amellyel – a dokumentum szerint – „igazságot tettek az obszcén cselekedetek elkövetőivel szemben”. Az Afganisztáni Iszlamista Emirátus azt is hangsúlyozza, hogy a Mohamedről készült (gúny)rajzok sértik a világon élő mintegy másfél milliárd muszlim érzelmeit.

A világ második legnépesebb muszlim országának számító Pakisztánban a parlament tegnap határozatban ítélte el, és bélyegezte istenkáromlásnak a Mohamedet ábrázoló legutóbbi karikatúrát. A honatyák szándékos gyűlöletkeltésnek és rosszindulatú cselekedetnek minősítették a gúnyrajz kiadását.

A nemzetközi sajtóban élénk vita bontakozott ki arról, hogy átvegyék-e (a nyomtatott kiadásban) az ominózus új Mohamed-rajzot. Sok vezető világlap, közöttük a The New York Times is, elzárkózott ettől. A többségében muszlim lakosságú Iránban, vagy az észak-afrikai Maghreb-országokban nem volt vita, ott betiltották a Charlie Hebdo terjesztését. Algéria, Tunézia és Marokkó a múlt héten ugyan elítélte a párizsi terrorhullámot, de a szerdán megjelent Charlie Hebdo új számának címlapján megjelent, „Mohamed prófétát gyalázó” karikatúrát közölhetetlennek nyilvánította.

Kivétel is akad azért. Törökországban a világi beállítottságú, 52 ezres példányszámú Cumhuriyet lap mellékletben újraközölte a Charlie Hebdo legújabb kiadásának kivonatát.

Ferenc pápa is védelmébe vette a sajtószabadságot, mint alapvető emberi jogot, de elutasította a gyilkolást a vallás nevében. A katolikus egyházfő ázsiai körútján tegnap ugyanakkor hangsúlyozta: a sajtószabadság nem jogosít fel senkit mások provokálásra, sem mások vallásának a megsértésére, kigúnyolására.