2024. március 29., péntek

Folytatódnak a rendőrségben a reformok

Nem párthoz közeliek kapják az előléptetéseket a belügyben – hangsúlyozta a tárcavezető

Végrehajtják a belügyminisztériumban tervezett reformokat, nem lesznek kivételezett személyek – jelentette be pénteken Nebojša Stefanović belügyminiszter.

– További menesztések várhatók a belügyminisztériumban. Sokkal több, mint arra számítanának. Le lesz váltva mindenki, aki nem végzi jól a munkáját, akinek az eredményei elmaradnak az elvárások mögött a különféle nyomozómunkákban – fogalmazott Stefanović a Szerb Haladó Pártban megtartott sajtótájékoztatón.

Közölte, hogy a korábbi változások meghozták a várt eredményeket, erről tanúskodik minden új felmérés a rendőrségen belül. Továbbá cáfolta azokat az állításokat, hogy egyesek azért kaptak előléptetést, mert szoros kapcsolatban állnak vele, vagy a Szerb Haladó Párt struktúráival. Véleményének adott hangot, hogy a rendőrségben a helyzet ma jobb, mint egy évvel ezelőtt, de továbbra sem lehetünk elégedettek.

Az újságírói kérdések ellenére Stefanović nem kívánt részletekbe bocsátkozni a Milan Beko üzletember ellen intézett támadás nyomozásával kapcsolatban, mert mint mondta, ezek a kijelentések megzavarhatják magának a nyomozásnak a menetét.

– Nem kívánjuk megosztani önökkel a nyomozás részleteit, mert aztán visszaélések történnek, ami lassítja a folyamatot. Nem igaz minden olyan állítás, amely megjelenik a médiumokban – húzta alá a tárcavezető, azt azonban nem pontosította, hogy mely állításokra céloz.

Azt sem akarta elárulni, mi történt a belgrádi Birčanin és Svetozar Marković utcai biztonsági kameráknak a felvételeivel, amelyek rögzítették Andrej Vučić megtámadásának a körülményeit a tavalyi büszkeségnapi felvonulás alkalmával. Annyit közölt az erre utaló kérdésre válaszolva, hogy a birtokukban lévő minden információt átadtak az ügyészségnek. Hozzátette, várnunk kell még egy kis ideig, hogy kiderüljön, mit gondolnak az illetékes állami szervek erről az esetről. Véleményének adott hangot, hogy a nyilvánosság számára teljesen világos, mi történt valójában a kormányfő testvérével aznap. Belügyminiszterként, mint mondta, nem kíván beleavatkozni a bíróságok és az ügyészségek munkájába.

Stefanović reagált Kolinda Grabar-Kitarović újonnan megválasztott horvát államfőnek azon kijelentésére is, melyben, mint mondta, minden horvátországit horvátnak nevezett, beleértve a szerbeket is. A belügyminiszter botrányosnak minősítette a horvát elnök szavait, s azt mondta, el sem meri képzelni, mi történt volna, ha Szerbiában jelentette volna valaki ki azt, hogy az egyik vagy másik kisebbségi közösség tagjai is szerbek. Hozzátette: reméli, hogy a horvát elnök asszony hamarosan befejezi a botrányos megnyilvánulásai sorozatát, s munkához lát. Reményét fejezte ki, hogy nem politikai irányvonalat, hanem kizárólag egyetlen botrányos kijelentést takarnak Grabar-Kitarović szavai.

A sajtótájékoztatón, mellesleg, részt vettek a Szerb Haladó Párt ifjúsági szervezetének tagjai is, akik tapssal jutalmazták a belügyminiszter újságírói kérdésekre adott válaszait.