2024. április 25., csütörtök

Szerbiát a barátság teszi nagyhatalommá

Ivica Dačić: Esély sincsen arra, hogy Koszovó EBESZ-tagállammá váljék

Csütörtökön Bécsben megtartották az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Állandó Tanácsának első idei konferenciáját. Ezzel Szerbia és nevében Ivica Dačić külügyminiszter hivatalosan is átvette a szervezet elnöklőjének tisztségét. Tekintettel az új terrorista fenyegetésekre, a nemzetközi közösségnek az elkövetkezendőkben is ébernek kell maradnia, hangsúlyozta felszólalásában a szerb diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy az EBESZ központi feladata az idén is az ukrajnai válság megoldásában való részvétel lesz.

Dačić (középen): Amikor az ország megpályázta az elnökséget, úgy vélték, ha a szervezet élére egy nyugat-balkáni ország kerül, az tovább fokozza a szervezet munkájának jelentőségét (Fotó: Beta/Külügyminisztérium)

Dačić (középen): Amikor az ország megpályázta az elnökséget, úgy vélték, ha a szervezet élére egy nyugat-balkáni ország kerül, az tovább fokozza a szervezet munkájának jelentőségét (Fotó: Beta/Külügyminisztérium)

Szerbia egy rendkívül nehéz pillanatban veszi az át az elnökséget az EBESZ-ben, emelte ki Dačić, mondván: amikor az ország megpályázta az elnökséget, úgy vélték, ha a szervezet élére egy nyugat-balkáni ország kerül, az tovább fokozza a szervezet munkájának jelentőségét.

– Az EBESZ fontos szerepet játszik azoknak az országoknak a tranzíciójában, amelyekben valamikor konfliktus zajlott. A szervezet a Nyugat-Balkán országainak is rengeteg segítséget nyújtott, amikor támogatni kezdte a mindent átfogó reformokat. Szerbia saját példájából okulva tudja, hogy egy jó terv mentén az addigi rendszert pragmatikusan és célirányosan lehet átalakítani. Hiszem, hogy elnökségünkkel hozzájárulhatunk a pozitív tervek erősítéséhez, a régión belüli együttműködés elmélyítéséhez és a megbékélés folyamatának előbbre viteléhez – fogalmazott Dačić.

A múlt héten Párizsban elkövetett terrorcselekmény kapcsán a szerb külügyminiszter az európai társadalmakat fenyegető veszélyről beszélt. Meglátása szerint az illetékeseknek erejüket nem kímélve kell védelmezniük a sajtó- és szólásszabadságot, illetve az újságírókat. Mindenféle terrorcselekmény a lehető legerélyesebb elítélését követel válaszként, nyomatékosította Dačić.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter, aki Szerbia nevében csütörtökön vette át Bécsben az EBESZ elnöklőjének tisztségét, úgy véli: a múlt héten Párizsban történteket követően minden európai ország kormányának kötelessége megtenni a szükséges lépéseket a terrorizmus elleni küzdelem terén és biztonságot teremteni minden polgár számára. Ebben a folyamatban rendkívül fontos a tolerancia ápolása és a diszkrimináció elleni küzdelem, állapította meg Dačić.

Ami Ukrajnát illeti, a szerb külügyminiszter az összes érintett felet az erőszakos összecsapások megszakítására szólította fel. Az ukrajnai válság az egész régió stabilitását veszélyezteti, figyelmeztetett Dačić, mondván, hogy Szerbia Németországgal és Svájccal, illetve az ukrajnai válság érintettjeivel közösen igyekszik megtalálni a megoldást.

– Persze nem ésszerű arra számítani, hogy Szerbia lesz az, amely megoldja a világon jellemző összes problémát és konfliktust, az viszont tény, hogy országunk segíteni szeretne a felek közötti párbeszéd során. Tekintettel arra, hogy Szerbia számos országgal jó kapcsolatokat ápol, úgy vélem, hogy valóban segíthetünk. Hiszem, hogy éppen ez szól Szerbia mellett. Maga az ukrán külügyminiszter is azt mondta, hogy Szerbia kiváló kapcsolatai Oroszországgal előnyt jelenthetnek, persze csakis abban az esetben, ha ezeket a baráti kapcsolatokat a kompromisszum és megoldás felkutatására használjuk fel. Nem vagyunk egyetlen ország szószólója sem, egyik meghatározott országnak sem szurkolunk. Szerbia abban a helyzetben van, hogy baráti hangnemben tárgyalhat Washingtonnal, Brüsszellel, Béccsel, Berlinnel, de Jerevánnal, Bakuval, Minszkkel, Kijevvel és Moszkvával is. Kis ország vagyunk, erőnk baráti kapcsolatainkban rejlik – fogalmazott Dačić.

Ilka Kanerva, az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke üdvözlendőnek nevezte, hogy az idén Szerbia, illetve Ivica Dačić a szervezet elnöklője. Ilka úgy véli: most, amikor az utóbbi egy hétben Ukrajna keleti részén újabb komoly vérengzés történt, és ismét rosszabbá vált a helyzet, Szerbiának különösen égető bizonyítania, hogy hozzá kíván járulni a válság tartós megoldásához. Az EBESZ parlamenti közgyűlése mindenben segítségére lesz a feleknek, emelte ki Kanerva.

Daniel Bear, az Amerikai Egyesült Államok EBESZ-nagykövete hasonló hangnemben értékelte Szerbia elnökségét, külön kitérve a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, valamint a brüsszeli megállapodás alkalmazásának témakörére. Bear értékelése szerint az EBESZ érdemben támogathatja a brüsszeli párbeszédet és a megállapodás alkalmazását.

– Az EBESZ álláspontja szerint Koszovót be kellene vonni a regionális együttműködési fórumokba, valamint erősíteni kellene a Belgrád és Pristina közötti konstruktív munkajellegű kapcsolatokat. Nemcsak az fontos, hogy az EBESZ Állandó Tanácsa párbeszédet folytasson Koszovóról, hanem az is, hogy ebben a párbeszédben Koszovó is részt vegyen. Koszovó Európa része és meghatározó szerepe lehet a békét és a fejlődést szorgalmazó intézményekben – taglalta Bear.

Az USA EBESZ-nagykövete egyetért azzal, hogy tekintettel a múlt heti párizsi terrorcselekményekre, a szervezetnek az eddigiekhez képest még kifejezettebben kell védelmeznie a szabad véleménynyilvánítást.

Válaszolva Bear fejtegetésére, hogy Koszovónak az EBESZ tagjaként kellene részt vennie a párbeszédben, Dačić közölte: esély sincsen arra, hogy Koszovó EBESZ-tagállammá váljék. Ez esetleg csak a megfelelő politikai döntés megszületését követően történhet meg, ennek a döntésnek azonban nem Bécsben kell megszületnie, nyomatékosította a szerb külügyminiszter.

– Valójában nem újdonság az elképzelés, hogy Koszovó csatlakozzék az EBESZ-hez. Ezt kérte tavaly egész évben Albánia, de maga Koszovó is. Tudni kell azonban, hogy az EBESZ konszenzussal hozza meg döntéseit, azt pedig mindenki tudja, hogy mennyire nehéz elérni ezt a konszenzust. Csak egy példa: elnöklőként Szerbia immár két napja fáradozik azon, hogy mindegyik tagállamnak elfogadható legyen a franciaországi terrortámadást elítélő határozat szövege. Közöltem, hogy ha ezzel kapcsolatban képtelenek vagyunk közös nevezőre jutni, akkor jobb, ha felszámoljuk a szervezetet. Az EBESZ-nek 57 állam tagja, ezért lehetetlennek tartom, hogy Koszovó is csatlakozzon a szervezethez. A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd Brüsszelben zajlik. Szóba sem jöhet, hogy Szerbia támogassa Koszovó EBESZ-tagságát, hiszen Koszovó státusza rendezetlen – fogalmazott Dačić.