2024. március 28., csütörtök

A köztisztasági vállalat mulasztása miatt kerültek piacra a torták

A kragujevaci városi tanács csütörtökön elfogadta annak a bizottságnak a jelentését, amelyet a torták megsemmisítésével megbízott köztisztasági vállalatban történtek kivizsgálására állítottak fel. A jelentés szerint a vállalatban mulasztások történtek, áll Kragujevac város hivatalos honlapján. A bizottság jelentése szerint a köztisztasági vállalat munkatársai munka közbeni mulasztása és a hulladékátvételi és -megsemmisítési eljárás tiszteletben nem tartása által került decemberben 13 tonna romlottnak minősített torta illegálisan piacra. A jelentés szerint emellett a vállalat hulladékmegsemmisítési eljárásról szóló szabályzata sem teljes.

– Létezik egy hulladékmegsemmisítési árjegyzék, sehol sincs azonban feltüntetve a hulladékmegsemmisítés pontos definíciója, vagyis hogy hol és hogyan semmisítik meg a hulladékot. Ezt mihamarabb pótolni kellene – nyilatkozta Saša Milenković, a bizottság elnöke, és hozzátette, hogy ez nem menti fel a felelősség alól a köztisztasági vállalat munkatársait, akiknek a létező eljárás szerint kellett volna cselekedniük: egy gödörbe kellett volna helyezniük a tortákat, és el kellett volna földelniük őket.

Milenković szerint a tortákat gyártó édességipari vállalat is mulasztást követett el, az édességeket ugyanis kereskedelmi értékesítésre szánt csomagolásban adták át a köztisztasági vállalatnak. A bizottság elmarasztalta a köztisztasági vállalat igazgatóját is, mert nem értesítette időben a rendőrséget, hogy a szeméttelepről ellopták a tortákat. A bizottság elnöke azt tanácsolta a városi tanácsnak, hogy erősítsék meg a kommunális rendőrség és az illetékes felügyelőségek ellenőrzéseit, mivel kétli, hogy a tolvajoknak sikerült volna eladniuk az összes tortát.

– Azt gyanítjuk, hogy a megmaradt tortákat a későbbi értékesítés céljából lefagyasztották – vélekedett Milenković.

A bizottság a jelentésben kitért arra is, hogy felelősök ellen fegyelmi eljárást indítottak, valamint bűnvádi feljelentést tettek a közvállalat egyes munkatársai, valamint ismeretlen tettesek ellen is. A városi tanács a jelentés elfogadása után döntést hozott arról, hogy az ehhez hasonló esetek elkerülése céljából meg kell erősíteni a köztisztasági eljárások ellenőrzését, a piacon kívüli értékesítések ellenőrzését, valamint felülvizsgálják a város hulladékkezeléssel kapcsolatos határozatait.

Mint ismeretes, december 24-én 18 ezer darab romlott tortát loptak el a kragujevaci Jovanovac szeméttelepről. Mivel a rendőrséget nem értesítették időben, a torták forgalomba kerültek, és a helyi piacokon 50–150 dináros áron árusították őket.