2024. április 16., kedd

Ellentétek az ügyvédség tagjai között

Ma dönt a Szerbiai Ügyvédi Kamara közgyűlése a tüntetés beszüntetéséről

Az ügyvédek munkabeszüntetésének várhatóan akkor lesz vége, amikor a parlament elfogadja azokat a törvénymódosításokat, amelyeket az ügyvédség előtte jóváhagyott, emelte ki Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke. Ő a tüntetés megszüntetésére szólította fel kollégáit, mint mondta, az elmúlt napokban a szeptemberi helyzetükhöz képest jelentős eredményeket sikerült elérni, így most már el kell állniuk a munkabeszüntetéstől, hiszen a polgárok érdekei és biztonsága is ezt kívánják.

Dragoljub Đorđević több médiumnak adott nyilatkozatával rámutatott, mi várható a mai Szerbiai Ügyvédek Konferenciáján, illetve az azt követő SZÜK közgyűlésének ülésén.

A Belgrádi Ügyvédi Kamara – amely tagjai a tüntetés zászlóvivői voltak: ők voltak az elsők, akik tüntetni kezdtek a közjegyzőkről szóló törvény, illetve azt kísérő törvények ellen – is az ügyvédek szakmai csoportja és az igazságügyi minisztérium által kötött megállapodást támogatják. Még a SZÜK ülése előtt, a szervezet legnagyobb kamarája, a Belgrádi Ügyvédi Kamara tegnap tartotta meg ülését. Mindenekelőtt elemezték és méltatták az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodást, a szakmai csoport által kiharcolt módosításokat, majd pedig amikor szavazásra került sor, számolás nélkül, szemrávételezéssel a belgrádi kamara elnöke, Slobodan Šoškić jegyzőkönyvbe vezettette, a kamara tagjaink többségével elfogadták a szakmai csoport jelentését. Az ügyvédek közül néhányan hangot adtak az elégedetlenségüknek, hogy a szavazatok nem lettek megszámolva, majd néhányan elhagyták az üléstermet.

Az internetes portálokon az elmúlt napokban több ügyvéd is véleményt mondott a szakmai csoport és az igazságügyi minisztérium képviselői között megszületett megállapodásról. Többen kiemelték, az elért eredmény nem az, amit követeltek. A közjegyzőkről szóló törvény alkotmányellenes, így ezeknek a törvényeknek a módosítása is képtelenség. Az igazságügyi miniszter leváltására sem kerül sor, ami szintén a tüntetés egyik követelését képezte.

Dragoljub Đorđević véleménye szerint kisebbségben vannak azok az ügyvédek, akik nem szeretnének felhagyni a tüntetéssel, addig amíg nem szüntetik be a közjegyzők működését, és nem váltják le a minisztert.

– Nikola Selaković leváltásától nem állunk el, de ez nem indokolja a tüntetést – nyilatkozta a SZÜK elnöke az egyik belgrádi napilapnak. Hozzátette, bár a kollégái közül néhányan úgy gondolják, hogy nem jött még el az ideje a tüntetés beszüntetésének, a kamara elnöke szerint a polgárok érdekei és biztonsága azt kívánják, hogy az ügyvédek újra dolgozzanak.

– Senki nem vitathatja el, hogy a szakmai csoport jelentős eredményeket ért el az igazságügyi minisztériummal folytatott tárgyalásokban. Szeptemberben még az ügyvédeknek szerződés-összeállítási joguk sem volt a magánjogi ügyekben, illetve az ingatlanforgalom esetén – emelte ki a SZÜK elnöke tegnapi reggeli televíziós vendégszereplése során. Hozzátette, a vajdasági, a belgrádi, a zaječari és a požarevaci ügyvédi kamarák már címlegesen elfogadták a megállapodást. Rámutatott arra is, hogy vannak olyan ügyvédek, akik úgy gondolják, hogy a megállapodás szakmaiatlan. Hozzátette, a kamarák egyikének vezetősége sem ismerte el a közjegyzőkről szóló törvény, illetve az azt kísérő törvények alkotmányosságát, és kitartanak minden korábban megfogalmazott kezdeményezésük mellett, így továbbra is várják az alkotmánybíróság döntését ez ügyben.

Dragoljub Đorđević kiemelte, arra számít, hogy a SZÜK közgyűlése ma feltételesen jóváhagyja a megállapodást, és az ügyvédek munkabeszüntetése akkor ér majd véget, ha a szakmai csoport által megfogalmazott törvénymódosításokat a parlament jóváhagyja.