2024. március 29., péntek

Lízinglehetőség a kormányban?

Az áfatörvény módosításai révén ingatlanok is építhetők lízinghitelre

Az elmúlt 11 évben összesen 126 ezer lízingszerződést kötöttek meg Szerbiában – tette közzé a Szerbiai Lízingcégek Társulása (ALCS). A közlemény értelmében a polgárok leginkább a motoros járművek, autók vásárlásakor vették igénybe a lízinglehetőségeket, pontosabban, Szerbiában minden negyedik járművet ilyen módon vásároltak meg. Hasonló gyakorlatot alkalmaztak a mezőgazdasági gépek és ingatlanok vásárlásakor is.

Leginkább a kis- és középvállalatok vették igénybe a lízinget, mint finanszírozási lehetőséget.

– Ez a módszer a gazdasági társaságoknak különösen megfelel, hiszen gyorsan lehetővé válik számukra a vásárlás, nem kell külön biztosíték. Ezen feltételek miatt kedvelik a vállalkozók ezeket a lehetőségeket – nyilatkozta Teodora Milenković, az ALCS vezérigazgatója, és azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időben egyre több mezőgazdász él a lízing lehetőségével, elsősorban a géppark bővítése céljából. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy az utóbbi években e finanszírozási módszer piacának éves pénzforgalma megközelítőleg 270 millió eurót tesz ki.

Szerinte elengedhetetlen a lízing beiktatása a kormány szubvencionálási stratégiájába, a banki kölcsönök mellé.

– Ezzel a lépéssel még kedvezőbbek lennének a feltételek a felhasználók számára, és ebből nemcsak a lízingcégek, hanem az állam is profitálna – magyarázta Milenković.

Erre lehetőség is van, hiszen az erre vonatkozó áfatörvény lehetővé teszi a lízinghasználatot egyes gazdasági létesítmények, például sportcsarnokok vagy üzlethelyiségek kiépítése esetében.