2024. április 20., szombat

Olcsóbb roamingtarifákkal az EU felé

Szerbia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina összehangolná roamingdíjait az európai uniós tarifákkal

Szerbia polgárai számára alacsonyabbak lesznek a roamingdíjak a régióban az év második felétől – jelentette be Milan Janković, a Köztársasági Telekommunikációs Ügynökség (RATEL) igazgatója. Az ügynökség decemberi döntése értelmében a felhasználók június 30-ától 0,29 eurós percdíj fejében bonyolíthatják le kimenő hívásaikat, a bejövőket pedig 0,08 euróért.

Az SMS ára 0,09 euró, az MMS-alapú adatátvitel és az internet pedig 0,7 euróba fog kerülni megabyte-onként.

A fenti díjcsökkentésről szóló megállapodást tavaly év végén írták alá a szerbiai, a montenegrói és a boszniai illetékesek. A szerződéssel a felek összehangolnák roaming-alapú szolgáltatásdíjaikat az Európai Unióéval.

Mint a RATEL igazgatója elmondta, a megállapodás három lépést foglal magába, az első a már említett díjcsökkentés. A második és a harmadik 2016-ban és 2017-ben várható, és mindkettő további esést hoz.

Pontosabban, 2016-tól kezdve a kimenő hívások percenként 0,26 euróba, a bejövők pedig 0,07 euróba kerülnek. Az SMS 0,08 euró, az adatátvitel pedig 0,45 euró/megabyte lesz. A rá következő évben az adatátvitel további húsz eurócenttel csökken megabyte-onként, az SMS díja 0,06 euró, a kimenő hívások percdíja 0,19, a bejövőké pedig 0,05 euró lesz.

Janković arra is kitért, hogy a Szerbiában ténykedő telefonszolgáltatók már régóta tudtak ezekről a lépésekről.

– Tény és való, hogy a piaci szolgáltatások díjcsökkentéséről van szó, ám ha kevés az ügyfél, nincs haszon. A legtöbb szerbiai polgár kikapcsolja a telefonját, amint megkapja a szolgáltatótól az üzenetet, amelyben arra figyelmezteti, hogy roamingdíjak szerint telefonálhat – magyarázta az igazgató, aki szerint az érintett vállalatoknak hosszú távon megtérül a veszteségük, mivel a kedvező díjak miatt többen fogják igénybe venni a cégek roamingszolgáltatásait.

Végül a RATEL igazgatója hangot adott abbéli reményének, hogy az díjcsökkentési akcióba a közeljövőben Törökország és Albánia is bekapcsolódik.