2024. április 20., szombat

Toennies húsüzem Szerbiában

Még a hét végén vállalatot alapít Szerbiában Európa legnagyobb magántulajdonban lévő cége, a német Töennies nagyvállalat – áll a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) jelentésében.

A vállalat képviselőcsoportja tegnapi belgrádi látogatása során a gazdasági kamara illetékeseivel folytatott egyeztetést a részletekről.

– A vállalat megalapítása után nagyszabású befektetésekre kerül sor. A sertésfarm mellett tápkeverő üzem nyitását is tervezzük. Később, a szükséges tőke felhalmozása után pedig egy húsfeldolgozó üzemet is létesítünk, amely hazai, regionális és nemzetközi kereskedelmi szükségleteket is kielégít majd – magyarázta Ulrich Greve, a német cég képviselője, aki hangsúlyozta: a Töennies egyik célja, hogy elmélyítse kapcsolatát a szerbiai szállítókkal, és hogy megossza velük tapasztalatait.

Marko Čadež, a gazdasági kamara elnöke szerint a német cég szerbiai terjeszkedése több szempontból is rendkívül fontos. Egyrészt jó hatást fog gyakorolni az ország állattenyésztési mutatóinak javítására, másrészt pedig megerősíti a szerbiai mezőgazdasági pozícióját a világpiacon, hiszen így az ország is bekerül a Töennies kiviteli láncába, amely növeli Szerbia exportját.

– Hiszem, hogy a német cég példaértékű lesz a hazai húsipari vállalatok számára – nyomatékosította a kamara elnöke.