2024. április 25., csütörtök

Liga kontra haladók

Közleményháború a kismamákról

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki városi bizottságának sajtótájékoztatóján Bogyó Ildikó, a városi képviselő-testület képviselője felrótta a helyi hatalomnak, amiért a 2015-ös költségvetésben 13,5 millió dinárral csökkentették a kismamáknak és az újszülötteknek járó juttatást, s mint mondta, ráadásul még kigúnyolják őket a képmutató intézkedéseikkel.

Szerinte ilyen az a 2014 decemberében meghozott határozat, amelyben az önkormányzati hatalom ételjegyeket ígér a kismamáknak, hogy azon péksüteményt és joghurtot vásárolhassanak maguknak. De ez nem mindenkinek jár, hanem az első (leggyorsabb) ötven kismamának, akik élnek ezzel a lehetőséggel. A ligások szerint a kismamákat nem szabad szociális kategóriába sorolni, és nem koldusok, hogy ételjegyekért álljanak sorba. A ligások szerint a „fehér pestis” ellen ilyen módon nem lehet harcolni.

A fentiekre reagálva Saša Santovac (SZHP) alpolgármester hazugságnak nevezte a ligások állítását, azzal vádolva őket, hogy 12 évi hatalomgyakorlás után sem értik, hogyan készül a költségvetés. Szerinte a jelenlegi hatalom a tavalyi határozatával növelte a kismamáknak járó juttatásokat, amivel meghaladták a köztársasági szintű juttatásokat. Az elsőszülött gyerek ötvenezer dinárt, minden következő gyerek pedig 35 ezer dinárt kap. Korábban ez csak az első három gyerek után járt, köztársasági szinten pedig csak négy gyerek után igényelhető.

Viszontválaszukban a ligások emlékeztetik az alpolgármestert, hogy a kismamák járandóságának a növelését a ligások kezdeményezték, abban az időben, amikor Saša Santovac még a radikálisok zászlóvivője volt. A ligások szerint a haladók hatalma alatt lett Nagybecskereken az élet a legdrágább, most van a legtöbb munkanélküli, egyetlen beruházás, sem új munkahely sincsen. Végezetül választ kérnek az alpolgármestertől arra, hogy miért került 1,2 milliárd dináros hiány a költségvetésbe már kezdetben, és miért kell a hiány egy részét (700 millió dinárt) új kölcsönnel pótolni.