2024. április 19., péntek

A párizsi terroristákhoz hasonlította Netanjahut a török kormányfő

A török kormányfő azzal vádolta az izraeli miniszterelnököt egy csütörtöki nyilatkozatában, hogy felelősség terheli a Gázai övezetben elkövetett emberiesség elleni bűntettekért, s az előző heti párizsi terrortámadások elkövetőihez hasonlította Benjámin Netanjahut.

„Ahogy a terroristák, akik a párizsi mészárlásokat elkövették, Netanjahu is emberiesség elleni bűncselekményeket követett el egy kormány élén állva, amely a gázai tengerparton játszó gyerekeket mészárolt le" - mondta Ahmet Davutoglu újságírók előtt Ankarában, mielőtt felszállt a Brüsszelbe induló repülőgépre.

A két ország közötti kapcsolatok már évek óta mélyponton vannak, de a török és az izraeli vezetők között az utóbbi napokban valóságos nyilatkozatháború robbant ki.

Hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: nem érti, „hogyan merészelt" Netanjahu részt venni a terrorizmus elleni vasárnapi párizsi meneten. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerdán Jeruzsálemben, az izraeli nagyköveti értekezleten „antiszemita szájhősnek" nevezte Erdogant, és azt hangoztatta, hogy az európai vezetők gyáva módon nem szembesítik ezzel a török politikust.

Izrael és Törökország viszonya közel öt évvel ezelőtt romlott meg jelentősen, amikor egy izraeli kommandó nemzetközi vizeken megszállt és lefoglalt egy török hajót, amely az izraeli tiltás ellenére segélyt szállított a blokád sújtotta Gázai övezetbe. Az akcióban az izraeliek megöltek kilenc török állampolgárt.

Davutoglu legutóbbi kijelentésével Izrael tavaly júliusi-augusztusi gázai övezeti hadjáratára utalt, amelyben gázai források szerint mintegy kétezer palesztin vesztette életét, jelentős részben civilek. A harcok izraeli oldalon - hivatalos közlés szerint - hatvannégy katona és három civil halálát okozták. A konfliktus kapcsán Izrael és a palesztinok kölcsönösen háborús bűncselekményekkel vádolják egymást.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mintegy ötven ország állam- és kormányfőjével együtt vasárnap a francia fővárosban részt vett a terrorizmus elleni tömegfelvonuláson, késő este pedig a párizsi nagyzsinagógában méltatatta a francia vezetőket az antiszemitizmussal és terrorizmussal szembeni szilárd kiállásukért, és köszönetet mondott egy muszlim férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején.