2024. április 24., szerda

Vučić: Ne adják el otthonaikat!

– Ne adják el ingatlanaikat, mert Szerbia továbbra is segíteni fogja önöket – kérte Aleksandar Vučić szerb kormányfő szerdán a Koszovóban élő szerbeket. A szerb kormányfő Pasjane, Štrpce és Gračanica települést látogatta meg, ahol megnyitott egy szülőotthont, tanácskozott a helyi szerbek vezetőivel, és felavatott egy szobrot. A kormányfő küldöttségében több szerb miniszter is jelen volt, koszovói körútjuk során pedig szigorú biztonsági intézkedések várták őket. A szerb kormányfő 1999 óta most látogatott el első ízben Koszovó Morava menti, szerbek lakta részébe. Gračanica településen a kormányfő azt üzente a koszovói kormányban dolgozó szerb minisztereknek, hogy vagy dolgozzanak a szerb nép érdekében, vagy távozzanak posztjukról.

– Ha csak azért vállalták a tisztségeket, hogy meggazdagodjanak, akkor azonnal mondjanak le – mondta a szerb kormányfő.

A polgároknak szónokolva kijelentette, hogy a szerbiai magánosításból befolyó tőke egy részét koszovói befektetésekre és infrastrukturális fejlesztésekre fordítja majd Belgrád. Szavai szerint jelenleg okos és bölcs politikára van szüksége a szerb népnek, valamint csak a béke politikájával lehet eredményeket elérni. Kiemelte, hogy a szerb kormány egyetlen koszovói szerb falut sem fog elfelejteni, és mindent megtesz, hogy Szerbia „helyzete szilárdabb és jobb legyen”.

– Mitrovicához hasonlóan ebben a körzetben is megnyitjuk majd a kormányirodáinkat. Feladatunk továbbá, hogy utakat építsünk és munkát biztosítsunk önöknek – mondta Vučić.

Beszédében kiemelte, hogy a szerb kormány a béke és a stabilitás híve, ezért arra kérte a szerb lakosságot, hogy legyenek jóban az „albán szomszédaikkal”. A szülészet megnyitójakor megjegyezte, hogy a születési arány Koszovóban a legmagasabb.

– Koszovó a bölcsőnk, és senki sem tilthatja meg, hogy gyermekeket nemzünk – mondta a szerb kormányfő.

Štrpce településen arra kérte a koszovói szerbeket, hogy ne adják el ingatlanaikat, mert a szerb kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a koszovói szerbeknek normális életkörülményeket és jobb jövőt nyújtson.

– Tudom, hogy az albánok sok pénzt kínálnak majd értük, de arra kérem önöket, ne váljanak meg családi fészküktől. Mindazok, akik megvédik Koszovóban szülőházukat, azok tulajdonképpen mindannyiunkat védik meg – hangsúlyozta Vučić.

Beszédében végül kiemelte, hogy nem súlyos szavakra, hanem munkára, méghozzá közös munkára van most szükség, mert minél erősebb Szerbia, annál erősebb lesz a koszovói szerbek helyzete is.