2024. március 29., péntek

Elszabadultak az árfolyamok

Szerbiában egy nap leforgása alatt 15 százalékkal drágultak a svájcifrank-alapú hitelek

A Svájci Nemzeti Bank csütörtökön délelőtt váratlanul törölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bank szerint az árfolyamküszöb „komoly károktól óvta meg” a svájci gazdaságot, de fenntartása most már nem indokolt.

Az euró árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a 1,20 frankos szint körül mozgott, de csütörtök délelőtt pár perc alatt 0,917 frankra zuhant a jegybank döntésének bejelentése után.
A svájci központi bank közleménye szerint az árfolyamküszöböt egy olyan időszakban vezették be, amikor rendkívül felülértékelt volt a frank, és nagy volt a bizalmatlanság szintje a pénzügyi piacokon. A bank szerint a frank árfolyama még mindig magas, de összességében már nincs annyira felülértékelve, mint az árfolyamküszöb bevezetésekor.
A svájci jegybank szerint az elmúlt időszakban eltérően változtak az egyes jegybankok monetáris politikái. Az euró gyengült a dollárral szemben, ez pedig gyengítette a frankot is a dollárral szemben. A bank illetékesének véleménye szerint a jelenlegi körülmények között nem indokolt az euróval szembeni árfolyamküszöb fenntartása.

Svájc ezzel egy erős jelzést küldött több ország, köztük Japán számára, miszerint a hosszú távú növekedés egyik fő feltétele, hogy hagyni kell, a piac diktálja a devizaárfolyamokat – írja friss elemzésében Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. Szerinte a Svájci Nemzeti Bank lépése ilyen szempontból teljesen racionális, és reményt ad a piaci szereplőknek. Arra számít, hogy az EUR/CHF árfolyama 1,0000 és 1,0500 között lesz, ha megnyugszanak a kedélyek. A svájci frank erős, mert támogatja az ország adórendszere, egy hatékony és jól képzett társadalom, és egy hagyományosan jó minőségű kis- és középvállalkozási szektor – amelyet a svájci jegybank lépése is kedvezően érintett – véli Jakobsen. Mindez ugyanakkor nem jelent fájdalomcsillapítást sok olyan befektető és vállalat számára, amelyeknek kellemetlen meglepetést okozott az árfolyamküszöb feladása – írja a szakértő. Mindenesetre ez a lépés ébresztő volt, és egyben visszaigazolása annak az előrejelzésünknek, hogy 2015-ben nagyobb piaci mozgások kezdődnek. (Napi.hu)

A svájci jegybank arról is döntött, hogy a három hónapos frank Libor (a globális irányadó bankközi kamatláb) irányadó sávja mostantól mínusz 1,25 és mínusz 0,25 százalék között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75 és 0,25 százalék közötti sáv helyett.
A jegybank jelentősen, 0,5 százalékról mínusz 0,75 százalékra csökkenti a látra szóló betétek kamatát is, hogy az árfolyamküszöb törlése ne váltsa ki a monetáris helyzet szükségtelen romlását. A jegybank közleménye szerint a jövőben is figyelemmel kísérik a devizaárfolyamok alakulását a monetáris politika kialakításánál.
A jegybank döntése után a frank 0,948 euróra erősödött a 0,832-es árfolyamról, a lengyel zloty árfolyama 0,288 frankról 0,246 frankra csökkent, a dollár árfolyama 1,02 frankról 0,74 frankra esett, az angol font árfolyama pedig 1,55 frankról 1,13 frankra hanyatlott.

Jelentősen gyengült a forint is, miután a svájci központi bank törölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték.

A svájci frank hirtelenszerű drágulását minden bizonnyal megérzik majd azok a szerbiai polgárok is, akik korábban ebben a valutában igényeltek bankhiteleket, mert törlesztőrszéleteik mindenképp megnövekednek – mondta Ivan Nikolić közgazdász, a Gazdasági Intézet munkatársa.

Mint utalt rá, a svájci frank euróhoz viszonyított értéke robbanásszerűen mintegy 30 százalékot ugrott, de az ingadozás már a nap folyamán mérséklődni látszott. Emiatt érdemes kivárni, hogy némileg megállapodjon az árfolyam, de hozzáteszi, az már biztos, hogy negatív hatással lesz mindazokra, akik svájci frankban adósodtak el, és időközben törlesztőrszéleteiket nem konvertálták euróalapú hitelre. Goromba becslések szerint leszögezhető, hogy a frankalapú hitelek egy nap alatt 15 százalékkal drágultak – monta Nikolić. (B92)