2024. március 28., csütörtök

Sertéstenyésztés német mintára

A németországi Töennies húsüzem vezetői ma Belgrádba látogatnak, ahol az illetékes állami intézmények képviselőivel a szerbiai állattenyésztés fejlesztését szolgáló tervekről tárgyalnak – áll a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) jelentésében.

Mint ismeretes, Aleksandar Vučić kormányfő még tavaly ősszel tett látogatást az említett cégnél. Clemens Töennies, a német húsipari vállalat igazgatója akkor azt nyilatkozta, hogy hajlandó terjeszkedni Szerbiában, ahol 200 millió eurót fektetne a szerbiai sertéstenyésztésbe, és hogy társtermelői együttműködést folytatna a gazdákkal.

Akkor a cégtulajdonos azt mondta, hogy a 8000 munkást alkalmazó Töennies szavatolná, hogy két év alatt szerbiai üzemeikben egymillió sertést hizlalnának fel.

Az említett német cég egyébként évente 17 millió sertést dolgoz fel, termékeinek felét pedig külföldön értékesíti. Átlagos évi áruforgalma 5,6 milliárd eurónak felel meg, amely Németország egyik vezető cégéve teszi.

Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter az üggyel kapcsolatban kijelentette, hogy a Töennies cég jelentősen hozzájárulhat az állattenyésztés, de főképp a sertéshizlalás fellendítéséhez. Mint mondta, az ágazat olyan állapotban van, hogy mindenképpen komoly beruházásokat igényel.

Végül elmondta, hogy Szerbia átlagosan 3,6 millió sertést „termel” évente, csaknem egymillió egyeddel kevesebbet, mint tíz évvel ezelőtt.