2024. április 25., csütörtök

Csak Szerbiában tart a recesszió

A Világbank legújabb jelentése szerint az idén Délkelet-Európában csupán Szerbia nem lábal ki a válságból

A tavalyi kétszázalékos gazdasági visszaesést követően az idén Szerbiában „mindössze” 0,5 százalékos ipari csökkentés várható, de 2016-ban már megkezdődhet a fejlődés, és 1,5 százalékos növekedést jegyezhető – áll a Világbank délkelet-európai régióról szóló, nemrég közzétett jelentésében.

A közlemény kitér a régió többi országának gazdasági elemzésére is. Ezek szerint az idén Horvátországra 0,5, jövőre pedig 1,2 százalékos gazdasági növekedés vár. Az egyik legjobb eredményt Montenegrónak jósolják az illetékesek (az idei évre 3,4, jövőre pedig 2,9 százalékot), Bosznia-Hercegovina esetében pedig 2015-re 1,5 százalékos, 2016-ra pedig 2,5 százalékos ipari fellendülést jeleznek.

A Világbank előrejelzései szerint a legjobban teljesítő ország Macedónia és Albánia lesz, ugyanis az előbbi az idén 3,5 százalékkal, jövőre viszont 3,8 százalékkal növeli gazdasági termelékenységét, az utóbbi viszont 2015-ben három százalékkal, jövőre pedig néggyel.

Továbbra is a külföldi árukereslet lesz a régió gazdasági mozgatórugója, míg a fogyasztói és az üzleti bizalom gyenge marad az állammal szemben, az országokban uralkodó politikai bizonytalanságok, a magas munkanélküliség és a megfizetetlen kinnlevőségekkel küszködő, gyenge bankrendszer miatt.
A közlemény szerint az egyes országokban, például Albániában, Macedóniában, Szerbiában uralkodó költségvetési hiány a pénzügyi tér szűküléséhez vezet. Ezt csak tetézi a tény, hogy az említett országok kormányainak a közkiadások lefaragására irányuló intézkedései csak a nagyberuházások csökkentésében merült ki, nem pedig a strukturális, alapvető problémák megoldásában.

A közlemény arra is kitér, hogy Európa és Közép-Ázsia gazdasági növekedése a vártnál kisebb volt, ami részben az oroszországi helyzet, részben pedig Európa lassú gazdasági felépülésének tulajdonítható.
A Világbank prognózisa szerint a fejlődő országokban felgyorsul a gazdasági növekedés. Ezt elsősorban a kőolaj árának esése váltotta ki. A szakértők úgy vélik, hogy ezekben az országokban a következő évi GDP az idén akár 4,8, jövőre pedig akár 5,3 százékkal növekedhet.

A bank illetékesei szerint az összesített világgazdasági növekedés az idén 3, jövőre 3,3 százalékos lesz, 2017-ben azonban 3,2 százalékra lassul.