2024. március 29., péntek

Újra tiltakoztak a gádoriak

A gádori Graničar mezőgazdasági vállalat dolgozói tiltakozó sétát tettek tegnap délelőtt Zomborban. A menet a közkórháztól indult és az önkormányzat székhelye előtt ért véget. Közben az egyik legforgalmasabb körutat negyedórára lezárták a fölvonulók.

A Graničar szakszervezete azért vitte az utcára a dolgozókat, mert nem teljesült az a megállapodás, amit közel két hónappal ezelőtt kötöttek Zombor polgármesterével.

A munkások állítása szerint újra kérdésessé vált mintegy ezer hektár szántóföld sorsa, amit eddig a vállalatuk művelt. Valójában ennél sokkal súlyosabb veszteség elé néznek, de ez csak most derült ki. Korábbi értesüléseik szerint ezt a területet elveszik tőlük, majd árverésen bérbe adják. A gádoriak értetlenül állnak a tény előtt, hogy két hónap alatt a város miért nem lépett kapcsolatba az illetékes minisztériummal és a Privatizációs Ügynökséggel a helyzet rendezése érdekében, ami tovább bonyolítja a privatizációs eljárás hajráját.

A Graničar szakszervezeti vezetői hangsúlyozzák, hogy fokozott érdeklődés mutatkozik a vállalat megvásárlása iránt, és szerintük negyedéven belül megtörténhet az újabb magánosítás.

A felvonuló tömeg előtt a Megyeházánál kordont vont a rendőrség, az erkélyről pedig kamerázták és fényképezték azt a legfeljebb 150 embert, akik szerették volna hallani a polgármestert, vagy a helyettesét, akik állítólag hivatalos úton voltak, így az önkormányzatból senki sem fogadta a tiltakozókat.

Anđelka Radić, a Graničar Függetlenség szakszervezetének vezetője az újságíróknak elmondta: tudomásukra jutott, hogy a polgármester nem tartotta be a velük tavaly novemberben aláírt megállapodást az általuk művelt állami földeknek az árverés alóli kivonásáról, hanem január ötödikén aláírta mintegy 4000 hektár szántó árverésre bocsátásáról szóló dokumentumot, és vállalatuknak mindössze 980 hektárt hagyott meg állattenyésztési célra.

Azt a tiltakozók nem tudták megmondani, az önkormányzat előtt meg nem volt, aki megmondja, hogy a licitálást követően a Graničar meddig használhatja az állami szántókat, betakaríthatja-e az idei termést.

Az utcára vonult munkások dühösek voltak, mert nem fogadta őket a helyi önkormányzatból senki, ezért kilátásba helyezték tiltakozásuk radikalizálását. Emlékeztetőül: az első, bedőlt privatizáció után hatalmas erőgépekkel szállták meg Zombor központját, hosszú ideig sátoroztak a Megyeháza előtti parkban. Az évek óta húzódó probléma nyomán a városvezetés hozott egy határozatot a gádori, sári és őrszállási mezőgazdasági vállalatok egyesítéséről és városi tulajdonba vonásáról, de ebből nem lett semmi. Ma talán többet tudunk a huzavona folytatásáról.