2024. április 25., csütörtök

Hattyúk hada a Tiszán

Óbecsén rengeteg a fülesbagoly is – A határba telepítésükkel fel lehetne venni a harcot az elszaporodó rágcsálókkal

Nem csak az enyhe, napos idő csalogatja ki mostanság a Tisza-partra az óbecseieket – hetek óta több tucatnyi hattyú és vadkacsa tanyázik a folyónak ezen a szakaszán, a sétálók pedig örömmel fényképezik és etetik őket.

Stevan Spajić, az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karának biológiaszakos abszolvense, az óbecsei Pannonica környezetvédelmi szervezet tagja elmondta: a költöző madarak közé tartozó hattyúk igen gyorsan tudnak repülni, és akár ezer kilométert is képesek megtenni északi fészkeikig. Szárnyaik fesztávolsága elérheti a 2,5 métert, súlyuk pedig a 15 kilót is. Veszély esetén szárnyaikkal védekeznek, és igen erős ütést képesek mérni az ellenfélre.

Természetes táplálékukat ilyenkor is a vízinövények, valamint a halak, a békák, a rovarok alkotják, ám ezek szűkössége miatt az emberektől is szívesen fogadják az eleséget. Stevan szerint csapatban nagyobb biztonságban érzik magukat, így közelítik meg a partot is, ahol etetik őket. Azokra a helyekre, ahol rendszeresen kapnak eledelt, rendre visszatérnek.

A Pannonica tagjai decemberben látták vendégül a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tagjait, Marko Sciban neves ornitológus pedig műhelymunka keretében adott nekik útmutatást a téli madárszámláláshoz. A helyiekkel közösen nyomába eredtek az erdei fülesbaglyoknak is, amelyekből csak a város központjában 345-öt sikerült nyilvántartásba venniük, ami hatalmas szám. A Pannonica egyébként épp ma kezdi meg a madarak téli számlálását – csak a halastavon mintegy 180 madárfajta él.

– A madárcsapatok száma alapján kategóriákat állapítunk meg. A 250 egyedet számláló csapat gigantikusnak minősül. Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniában 20–30 bagoly van egy csapatban. Mi egyetlen belvárosi szilfán 58 madarat számoltunk meg, ami lenyűgöző. Miután 2011-ben 730 fülesbaglyot vettek nyilvántartásba, Nagykikindán már idegenforgalmi látványosságként igyekeznek népszerűsíteni ezeket a madarakat. Bár még nem jártuk be a teljes terepet, Óbecse is kivételes e tekintetben – mondta el Spajić.

Mivel az óbecsei határban sok fát kivágtak, amivel felszámolták a baglyok élőhelyét, ezek a ragadozó madarak beköltöztek a városba, és a határban rendkívüli mértékben elszaporodtak a mezei pockok. A községnek sajnos csupán 1,1 százaléka erdő, ezért a Pannonica szakértői szerint sürgősen meg kellene kezdeni a község fásítását.