2024. április 19., péntek

Eredetvédelmet kapott a militicsi kulen

Zombor Város területén eddig a bezdáni selyemdamaszt és a zombori túró érdemelte ki a földrajzi eredetet és a minőséget igazoló tanúsítványt, amihez Szerbiában mindössze 52 jogi személy jutott hozzá. Most a nemesmiliticsi, tizenhat tagú Lemeški kulen egyesület kezdeményezésére a faluban készített kulen is eredetvédelmet nyert. A felséges csemegének számító készítményt több mint két évszázada változatlan receptúra alapján készítik a háztáji gazdaságokban.

A hivatalos tanúsítvány szerint a militicsi kulen fermentált szárazkolbász, amit érett sertések húsából készítenek, maximum 2,2 százalék jódozott konyhasó és 4 százalék militicsi őrölt paprika hozzáadásával. A többi, hasonló készítménytől a húselőkészítés folyamata és a hozzáadott pirospaprika-őrlemény mennyisége különbözteti meg, teszi fölismerhetővé.

A Lemeški kulen egyesület 2013 szeptemberében kérvényezte termékük eredetvédelmét, amit tavaly kapott meg. Az egyesület jelenleg évi szinten 3000 kilogramm kulent tud elkészíteni, de a tanúsítvány kézhez vétele után úgy tartják, belátható időn belül akár 30 tonna csemegekolbászt is előállíthatnak. Az egyesület egyébként közel egy évtizede minden évben megszervezi a kulenfesztivált Nemesmiliticsen.