2024. április 24., szerda

Franciaország különleges intézkedéseket vezet be

EU-illetékes: Nem lehet teljes biztonsággal megakadályozni az újabb támadásokat

Az emberi jogokat tiszteletben tartó, különleges intézkedések bevezetését ígérte a terrorfenyegetettség miatt a közbiztonság megerősítésére kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a francia nemzetgyűlésen tartott beszédében.

A három nap alatt 17 áldozatot követelő párizsi terrortámadásokra utalva a kormányfő kiemelte: „Különleges helyzetre különleges válaszokat kell adni. Ám ugyanazzal a hévvel azt is kimondom: soha nem lesznek olyan különleges intézkedések, amelyek felfüggesztik az értékek és a jog elvét”.

A miniszterelnök ezzel elutasította egy, az amerikai „hazafias törvényhez” (Patriot Act) hasonló csomag bevezetését, amely a hatóságoknak a jelenleginél sokkal szélesebb jogkört biztosítana a terroristák ellenőrzésére.

Franciaország „a terrorizmus ellen, a dzsihadizmus, a radikális iszlám ellen folytat háborút. Franciaország nem egy vallás ellen háborúzik. Meg fogja védeni, ahogy mindig is megvédte, minden állampolgárát, azokat, akik hívők és azokat is, akik nem vallásosak” – erősítette meg a kormányfő.

A három dzsihadista támadásainak „tanulságait” illetően Valls leszögezte: „rendszeresen meg kell erősíteni a belső elhárítással megbízott szerveket és a terrorelhárítási jogszabályokat”.

A nemzetgyűlésben mind az 577 képviselő megjelent, és közösen elénekelték a Marseillaise-t, a francia himnuszt, amire még soha nem volt példa a parlamentben.

Francois Hollande francia államfő posztumusz Becsületrendet, a legmagasabb francia állami kitüntetést adományozta kedden a párizsi terrortámadásokban megölt rendőröknek.

„Clarissa, Franck, Ahmed azért haltak meg, hogy mi szabadon élhessünk” – mondta a köztársasági elnök a három rendőr ünnepélyes búcsúztatásán a párizsi prefektúrán.

Szintén kedden Jeruzsálemben sokezres tömeg hivatalos állami temetéssel kísérte utolsó útjára a kóser üzlet elleni pénteki párizsi terrormerénylet négy zsidó áldozatát.

A schengeni megállapodás felfüggesztését, a nemzeti határok visszaállítását, a rendőrséget és a hadsereget sújtó megszorító politika moratóriumát és a külföldön harcoló francia dzsihadisták hazatérésnek megakadályozását javasolta kedden Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke.

A szélsőjobboldali politikus Strasbourgban az Európai Parlamentben mutatta be újságíróknak azokat a javaslatokat, amelyeket pártja a párizsi terrortámadásokat követően kidolgozott.

„Fel kell függeszteni Schengent, megakadályozni, hogy a külföldi harcosok visszajöjjenek. Európa gyengévé tett minket azzal, hogy ránk erőltette a határok teljes megnyitását” – hangsúlyozta. Szerinte azokat a kettős állampolgárokat, akik külföldre mentek harcolni, meg kellene fosztani a francia állampolgárságuktól, hogy ne térhessenek vissza Franciaországba.

Számos európai lap leközölte kedden a Charlie Hebdo új számának címlapjára kerülő karikatúrát a terrortámadás célpontjává vált szatirikus lap melletti szolidaritásból. A Charlie Hebdo ma megjelenő, következő számának címlapján egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra látható majd. A rajzon a fehér turbánt viselő próféta a „Je suis Charlie” (Én vagyok Charlie) feliratú táblát tart a kezében. A rajzon az iszlám vallásalapító arca szomorú, és egy könnycsepp csordul ki a szeméből. A prófétát zöld alapon ábrázoló karikatúra felett a „Minden megbocsátva” felirat látható.

A Charlie Hebdo legújabb példánya ma jelenik meg hárommillió példányban, a korábban tervezett egymillió helyett, és 16 nyelvre fordítják le.

Újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora kedden az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban. Egyúttal arra intett, hogy az európai börtönök a radikalizálódás „inkubátorai” lettek.

Nem lehet százszázalékos biztonsággal megakadályozni az újabb merényleteket, de amennyire csak lehet, meg kell próbálnunk ezt, megakadályozni, hogy újból megtörténjenek a párizsihoz hasonló támadások, anélkül, hogy totalitárius társadalmat hoznánk létre – vélekedett.

Az illetékes hozzátette: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet cselekedni akar, és ezt be is jelentette. Az Al-Kaida muzulmán terrorista hálózat erősen meggyengült, de nem fog eltérni a céljától. Az Al-Kaida szíriai ága, az An-Nuszra Front pedig olyan európaiakat keres, akiknek van érvényes útlevelük, és még nem szerepelnek bűnügyi nyilvántartásban.

Gilles de Kerchove hangsúlyozta, hogy nincs csodaszer a terrorista támadások ellen, ehelyett a megelőzés, a felderítés, a nemzetközi együttműködés révén lehet a lehető legtöbbet tenni a megakadályozásuk érdekében.

A koordinátor szerint nem szerencsés mindenkit börtönbe küldeni, aki visszatér Szíriából, mert az a radikalizálódásukat segítené elő és ezzel inspirálnának másokat.