2024. április 24., szerda

Európa Tanács: súlyos túlkapások ukrajnai börtönökben

Kínozták és bántalmazták a fogvatartottakat, köztük a kijevi Majdan téri tüntetések során őrizetbe vett demonstrálókat ukrajnai büntetés-végrehajtási intézeteiben - közölte az Európai Tanács kínzás elleni bizottsága kedden.

A strasbourgi székhelyű szervezet beszámolója szerint Kijevben és Dnyipropetrovszkban 2014 januárjában és februárjában a rendfenntartó erők és nem azonosított polgári személyek rutinszerűen bántalmazták a tüntetőket, és az őrizetbe vett demonstrálókkal szembeni bánásmód egyes esetekben olyan kegyetlen volt, hogy akár kínzásnak is minősíthető. 

A tüntetők bántalmazása javarészt a Berkut nevű rohamrendőri alakulat tagjainak számlájára írható, amelyet azóta feloszlattak. Mindazonáltal a tüntetők elleni hatósági erőszakkal kapcsolatos konkrét ügyek kivizsgálása megakadt az elkövetők azonosításának nehézségei miatt.

A bizottság egy másik, szintén kedden közreadott jelentésében arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv két büntetőtáborában tett be nem jelentett látogatásuk során a szervezet ellenőrei szintén súlyos túlkapások gyanújával szembesültek. Ezek között van a fogva tartottak súlyos bántalmazása, illetve a velük szembeni nemi erőszak és a kínzás. A börtönőrök megfélemlítés és erőszak alkalmazásával irányítják a két büntetés-végrehajtási intézetet - áll a CPT jelentésében.
Harkivban tavaly tavasszal - Viktor Janukovics elnöknek a kijevi tüntetéseket követő megdöntése után - egy rövidebb ideig a szomszédos Donyeckhez és Luhanszkhoz hasonlóan fellángolt az oroszbarát szeparatizmus, de végül nyárra lecsendesedtek a kedélyek. Az Európa Tanács ellenőrei szeptemberben jártak a börtöntáborokban.

Az Európa Tanács vizsgálta a szeparatisták elleni, a kijevi hatóságok által terrorellenesnek nevezett művelet keretében való hatósági fellépést is, és úgy vélte, hogy a rendőrök általában véve megfelelő módon jártak el az akció során őrizetbe vett emberekkel szemben, bár a letartóztatásokkor jellemző volt a túlzott erőszak alkalmazása.