2024. április 25., csütörtök

Tanácsadó kerestetik

Legkorábban ősszel derül ki, mi lesz a Telekom sorsa

A következő két hétben lát napvilágot az a nyilvános felhívás, amely a Szerbiai Telekom magánosítására keres tanácsadót – nyilatkozta a közvállalattal kapcsolatosan Željko Sertić gazdasági miniszter, és hozzátette: miután a cég igazgatóbizottsága megfogalmazza a felhívás feltételeit, néhány hónapra rá az idevágó versenypályázatot is közzéteszik majd.

A magánosítási tanácsadó szerepe – a tárcavezető szerint –, hogy meghatározza, melyik magánosítási-eladási modell a legoptimálisabb az eddigi tulajdonos, vagyis az állam számára, valamint az, hogy megfogalmazza a felvásárlásra szóló tendert.

– Gyakorlatilag a tanácsadó dolga az lesz, hogy feltérképezze, mi is pontosan az, amit a potenciális vevőknek kínál az állam a cég eladásával, persze mindezt versenyképes áron – nyomatékosította a gazdasági miniszter.

A szaktanácsadó keresésére szolgáló nyilvános felhívás mindössze 25 napig lesz érvényben, miután megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Maga a vállalat állapotának feltérképezése, a versenypályázat elkészítése is kiírása pedig három hónapig fog tartani.

Így ha minden a terv szerint halad, ősszel már kiderülhet, kik lehetnek a Telekom potenciális új tulajdonosai.

Az ezzel kapcsolatos spekulációkat illetően leginkább a németországi telekommunikációs közvállalatról beszélnek mint lehetséges vásárlóról, szó esett viszont már orosz, arab, illetve amerikai befektetőkről is.

Egyébként a parlament nemrég változtatta meg az idevágó törvényrendelkezést, amely engedélyezi, hogy a Telekom megőrizze részvényeinek 20 százalékát, amelyet – sikeres magánosítás esetén – felvásárolhat az állam, Szerbia polgárai, valamint a cég volt alkalmazottjai.

Sertić szerint arról van szó, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény módosításával megakadályozzák, hogy a közvállalat összes részvényét elveszítse.