2024. március 28., csütörtök

Kitartó ügyvédek

A ügyvédek csak akkor hagynak fel a már négy hónapja tartó tüntetésükkel, ha a parlament elfogadja a közjegyzőkről szóló törvényelőírások módosítását, azaz érvénybe lép a pénzügyminisztériummal kötött megállapodásnak megfelelően az ügyvédek adóelszámolásáról szóló határozat is – jelentette be Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke, a kamara igazgatóbizottságának szombati ülése után. Reményének adott hangot, hogy a kamara képviselő-testülete feltételhez köti majd a tüntetés beszüntetését.

Dragoljub Đorđević elmondta, az ügyvédek három követelést nyújtottak be még szeptember folyamán: a közjegyzőkről szóló törvény és az azt kísérő törvények módosítását, az ügyvédek adóelszámolásának korrekcióját és Nikola Selaković igazságügyi miniszter leváltását.

– Továbbra is követeljük a miniszter leváltását is, de ez a követelés nem feltétele a tüntetés megszüntetésének, ha a korábban megfogalmazott megállapodásnak eleget tesznek – emelte ki az ügyvédi kamara elnöke.

Đorđević hozzátette, reméli a SZÜK képviselő-testülete, amely január 16-án ül össze, feltételhez kötött döntést hoz majd a tüntetés megszüntetéséről, vagyis az ügyvédek munkabeszüntetése addig tart, amíg nem kerül sor a megállapodást képező törvényes előírások módosítására, illetve az előírások nem jelennek meg a Hivatalos Közlönyben.

– A SZÜK igazgatóbizottsága az ülésen egyenhangúlag szavazta meg a tárgyalásokon részt vevő szakmai csoport jelentését az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodásról, illetve arról, hogy a tüntetést beszüntetjük, ha eleget tesznek a kamara képviselő-tetsülete korábban megfogalmazott követeléseinek – mondta a SZÜK elnöke, aki hozzátette, a minisztérium korábban már eljátszotta a bizalmat, ezért várják meg, hogy a követelt törvénymódosítások hatályba lépjenek. Hozzátette, az ügyvédekből és az igazságügyi minisztérium képviselőiből álló szakmai csoport szerdáig a törvénymódosítások finomításán munkálkodik. Ezt a kidolgozott anyagot kell az igazságügyi minisztériumnak benyújtania a kormányhoz, ahonnan parlamenti eljárásba kerülhet majd az a dokumentum, amely a közjegyzőkről szóló törvény mellett tartalmazza az ingatlanforgalomról szóló törvényt, a peres eljárásokról szóló törvényt, a családtörvényt és az örökösödési törvényt.

Az elnök ugyanakkor rámutatott arra, hogy a terepen az ügyvédek adóelszámolását illetően több ellentmondásba ütköztek, ezért már az igazgatóbizottság ülése után kérvényt fogalmaztak meg, amelyet eljuttatnak a pénzügyminisztériumhoz és az adóhivatalhoz. Ebben hivatalos magyarázatot kérnek az említett szervektől az ügyvédek átalányadó-elszámolásának 2014-es évre vontakozó rendelkezéséről. Mint arra a SZÜK elnöke felhívta a figyelmet, fontosnak tartják, hogy ez a tolmácsolás még a képviselő-testület ülése előtt eljusson hozzájuk.

– A múltkori sajtótájékoztatón már említettük, hogy az átalányadóra kötelesek jövedelemre számolt adója csak azon ügyvédek esetében fog csupán 10 százalékkal növekedni, akik panaszt nyújtottak be a 2014-ben kiadott adóvégzésre – emlékeztetett Đorđević. A kamara elnöke már akkor neheztelt ezért a pénzügyminisztérium képviselőire, mint mondta, annak ellenére, hogy akkor mintegy 240 ügyvéd írta alá a panaszlevelet, az adóelszámolási könnyítésnek minden ügyvédet kellett volna érintenie.

Megtudtuk továbbá, hogy a tervek szerint a közeljövőben az ügyvédek és a pénzügyminisztérium képviselői szakmai munkacsoportot hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy objektivizálja az ügyvédek adóelszámolását, hogy az átlátható és előrelátható legyen.