2021. szeptember 16., csütörtök

Szerkesztőséget gyújtottak fel Hamburgban

Az észak-németországi Hamburgban felgyújtottak vasárnap hajnalban egy szerkesztőséget, amely lehozta a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap által közölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat.

(Twitter)

A rendőrség tájékoztatása szerint előbb köveket, majd egy gyújtószerkezetet dobtak a Hamburger Morgenpost című német újság szerkesztőségének ablakába. Tűz ütött ki, a szerkesztőség két szobája kiégett, de a lángokat sikerült gyorsan megfékezni.

Számos dokumentum megsemmisült, de senki sem sérült meg. A rendőrség őrizetbe vett két fiatalt, akit gyújtogatással gyanúsítanak. Egyelőre nem tudni, hogy miért gyújtogattak. Azt sem lehet tudni, hogy tettük összefüggésben áll-e a német lapban közölt gúnyrajzokkal.

Szerdán iszlamista fegyveresek tizenkét embert lemészároltak a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében. A francia lap szerkesztőségére 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Iszlamista honlapokon nemrégiben az újság főszerkesztőjének lefejezésére buzdítottak.

Vasárnap délután hatalmas felvonulást tartanak a francia fővárosban, Párizsban: a tiltakozó megmozdulásra európai vezető politikusok mellett több mint egymillió embert várnak. A Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet áldozataira való emlékezés mellett a cél a kiállás a szabadság és a demokrácia mellett, a terrorizmussal szemben.