2024. április 24., szerda

Kútfúrás és alapozás

Adán tavaszra megkezdődhet a termálkút fúrása és a wellness-központ építése

Az adai rekreációs központban több mint 2000 négyzetméteres wellness-központ épül három fedett medencével, gőzkabinokkal, szaunákkal és masszázsrészleggel. Mindehhez 62 Celsius-fok hőmérsékletű termálvizet biztosító kutat is fúrnak, amivel a jövőben a strandfürdő kültéri medencéinek vizét is melegítenék, hogy állandó hőmérsékletű vizet biztosítsanak a fürdőzőknek, és ezzel kibővítsék a fürdőidényt.

A tervek szerint Ada község önkormányzata és az Adica üdültetési közvállalat tavaszra megkezdi a munkálatokat a strandfürdő szomszédságában, az állatkert helyén. A közvállalat igazgatója, Juhász Tibor szerint tavaszra megkezdődik a termálkút fúrásának első fázisa, három-négy éven belül pedig a wellness-központ is elkészül Adán.

A termálkút főterve elkészült, illetve az illetékes tartományi titkárságtól megkaptuk a jóváhagyást, hogy elkezdhetjük a 950 méter mély termálkút fúrását – magyarázta Juhász Tibor. – Ada község területén már létezik három próbafurat, amelyek adatai alapján tudjuk, hogy 950–1000 méter mélységben 60–62 Celsius-fok hőmérsékletű termálvíz található. Ennek a kiaknázása vár ránk. Hiszem azt, hogy pályázatokon keresztül a tartomány finanszírozni fogja az első fázist, ami 20 millió dinárba fog kerülni. A második fázisban a furat bővítésére kerül sor, ami ugyancsak 20 millió dinárba kerülne. A beruházás összértéke 40 millió dinár lesz. Az első fázis magába foglalja a 950 méteres furat elkészítését. Ez egy szűkebb átmérőjű furat lesz, amire azért van szükség, hogy megbizonyosodjunk, a termálvíz ott van a keresett helyen. A második fázisban ezt a furatot olyan átmérőjűre és kapacitásúra bővítjük, ami kielégíti a nyitott medencék meleg vizes pótlását, illetve az újonnan épülő wellness-központ fűtését is. Ezek a beruházások nemcsak az Adica közvállalat életét, munkamenetét és kínálatát fogják megváltoztatni, hanem Ada község polgárainak életére is hatással lesz.

A termálkút meleg vizét egyrészt szeretnénk felhasználni a nyitott medencék vizének melegítésére. Ezáltal kibővülne a fürdőidény, vagyis május elsejétől szeptember végéig fogadhatnánk a fürdőzőket a strandfürdőben. Továbbá egész nyáron tudnánk egy stabil, az időjárástól független vízhőmérsékletet biztosítani. Ez azt jelenti, hogy borús időben is 28–30 fokos vizű medencék várnák a fürdőzőket. Erre a lehetőségre azonban legkorábban 2016-tól vagy 2017-től számítok, miután elkészült a termálkút.

Másrészt, ez a hőenergia bőven elég lesz a wellness-központ medencéinek a fűtésére, illetve a létesítményben egy olyan medencét is tervezünk, ami ezzel a termálvízzel lenne feltöltve. Természetesen ez nem egy tavaszon fog megvalósulni. Számításaink szerint három-négy év szükséges ahhoz, hogy a beruházást teljes egészében befejezzük. Már 2015 tavaszán várható a termálkút fúrásának az első fázisa, illetve a wellness-központ épületének alapozása, vagyis megkezdődnek a földmunkák az állatkert helyén – közölte az Adica igazgatója, aki hozzátette, hogy wellness-központ esetében folyamatban van a szükséges engedélyek beszerzése és főterv kidolgozása.

A wellness-központ építése megközelítőleg 1,5 millió euróba fog kerülni. Az építtetők két fázisban képzelik el a teljes létesítmény kiépítését, amely magába foglalna bel- és kültéri medencéket, valamint egy vendéglőt is:

– Az első ötletterv szerint az épületben terveztünk pince, földszinti és egy félemeleti részt. Időközben elkészült a talaj geomechanikai vizsgálata, mivel alacsony fekvésű területről van szó, és magas a talajvízszint, ezért a pince résztől elálltunk. Új megoldásokat kerestünk a gépház, a víztisztítók és a fertőtlenítők elhelyezésére, amelyeket a pince helyett egy külön épületbe teszünk. Ettől függetlenül körülbelül 2000 négyzetméternyi hasznosítható épületrészről beszélhetünk, amely egy földszintet és egy félemeletet foglal magában. A létesítmény földszintjén három úszómedence lesz. Ezek közül egy lesz fent tartva a gyerekeknek. A felnőttek számára szintén kialakítunk egy fürdőmedencét, amelyben a termálvíz hőenergiáját felhasználva szeretnénk a vizet melegíteni. Továbbá tervezünk egy harmadikat is, amelybe hűtés után engednénk bele a termálvizet. Ez lenne az első fázis. A tervek úgy készülnek el, hogy lesz második fázis is, amely során két kültéri úszómedencét kívánunk megépíteni. Mégpedig úgy, hogy a beltéri medencékből kijárat lesz biztosítva a kültéri medencékbe. Ez természetesen a későbbiekben fog megvalósulni. A wellness-központban vendéglő is lesz, amelyet bárki látogathatna, nem csak a létesítmény vendégei – mondta Juhász Tibor, aki megjegyezte, hogy a szinte páratlan minőségű, kiaknázásra váró termálvizet a wellness-központ üzembe helyezése utáni években érdemes lenne gyógyvízzé minősíttetni.