2024. április 25., csütörtök

Olimpiai park nyílik Bezdánban

A mindössze hétezer lakosú nyugat-bácskai település eddig hét olimpikont adott a sport világának. Az első a kézilabdázó Holpert József volt, aki 1988-ban harmadik helyezett lett csapatával Szöulban. A londoni olimpián öt bezdáni kajakozó szerepelt 2012-ben: Horváth-Panda Antónia, Kubik Renáta, Nagy Antónia, Tibor Márta és Holpert Ervin. Ugyanitt, a londoni olimpián szerepelt a kézilabdázó Dalibor Čutura, aki 2012-ben a Szerbiában rendezett Európa-bajnokságon a nemzeti válogatottal ezüstérmet harcolt ki.

Az élsportolók tiszteletére a helyi közösség tanácsa hétfőn, január 12-én délben emléktáblát avat a leendő olimpiai park területén, a Zombori úton, a színház épülete mellett.

A település vezetősége tavaly év végén döntött a bezdáni olimpikonok nevét megörökítő emléktábláról és az olimpiai park létesítéséről. A település sportolóiba vetett töretlen hitet jelképezi, hogy a táblán hagytak helyet, hogy a továbbiakban az újabb helyi olimpikonok is föliratkozhassanak rá.

Az olimpiai parkot később alakítják ki, amikor az időjárási viszonyok már megengedik. A parkban az olimpián szerepelt bezdániak mindegyike kap egy fát, amit maga ültet el.