2024. március 29., péntek

Új rézlelőhely a bori medencében

Gazdag rézlelőhelyet fedeztek fel a geológusok a Bor melletti Mali Krivelj hegyi település közelében, a bori medencében.

Az eddigi öt ásatás eredményei azt támasztják alá, hogy a réztartalom 0,25 és 0,64 százalék között alakul, a tartalékok pedig összesen 500 millió tonnára tehetők.

Trajča Tončić, a bori bánya vezető geológusa elmondta, hogy az említett helyen már rögtön a föld felszíne alatt kimutatható réz, és átlagosan 600–800 méterig található.

– Két rétegről beszélhetünk, az első közvetlenül a felszín alatt kezdődik és 250 méter mélységig húzódik. Utána, 300-tól 500 méteres mélységig ismét rézben bővelkedő rész található, mellesleg itt a tonnánkénti aranytartalom 0,2 gramm. Ez az adat a térség második számú aranylelőhelyévé teszi ezt a helyet a bori medencében – magyarázta a szakember.

A geológusok a következő két évben a lelőhely teljes feltérképezésén fáradoznak majd, hogy kiderítsék, valójában mekkora területről van szó. Az eddigi adatok arról tanúskodnak, hogy az itteni érc nem oxidált, ez azt jelenti, hogy igen kedvező vállalkozás lenne a réz kibányászása és értékesítése.