2024. április 23., kedd

Fidel Castro haláláról szóló híresztelések terjednek Kubában

Fidel Castro veterán kubai forradalmár pontosan egy évvel ezelőtt jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt, és olyan hírek keltek szárnyra a karibi szigetországban, hogy a 88 éves politikus meghalt.

Több emigráns kubai ellenzéki honlapon és a közösségi médiában is Fidel Castro haláláról szóló hírek kezdtek terjedni az utóbbi napokban. Pénteken olyan értesülések is megjelentek, miszerint Havannában péntekre sajtótájékoztatót hívtak össze Castro egészségi állapotáról, ezt azonban a külföldi sajtóval való kapcsolattartásért felelős hivatal cáfolta. „Ez téves, nem hívtunk össze semmilyen sajtótájékoztatót” – jelentette ki a hivatal egyik illetékese.

Az országot csaknem fél évszázadon át irányító politikus a történelmi jelentőségűnek minősített decemberi események – a Washington és Havanna közötti közeledés és az Egyesült Államokban bebörtönzött kubai hírszerzők szabadon engedése – ellenére is teljesen láthatatlan maradt a kubai médiában.

Fidel Castro csaknem fél évszázadon át irányította a karibi szigetországot, mielőtt egészségügyi gondjai miatt 2006. július 31-én átengedte az elnöki széket öccsének, Raúlnak, aki hivatalosan 2008 januárja óta tölti be az államfői tisztséget Kubában.

Korábban rendkívüli gyakorisággal jelentek meg Castro cikkei a kubai sajtóban, az utóbbi hónapokban azonban egyre inkább ritkultak ezek az írások is.

„Nem tudom, hogy van-e valami probléma vagy egy politikai stratégiáról van szó” – közölte José María García, egy nyolcvan év körüli kubai asszony. Egy helyi fodrász, Patricia Rigondeaux ugyanakkor azt mondta: „én nem gondolom, hogy elhunyt volna, a pletykák szerint viszont nagyon-nagyon beteg”.

Egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata szerint az egykori elnöknek nagy szerepe volt az amerikai–kubai kapcsolatok rendezésében, egészségi állapota azonban nem tette lehetővé a nyilvános szereplést.