2024. március 28., csütörtök

Szerbia a lista élén (alján)

Horvátországgal együtt a tíz legrosszabban fejlődő gazdaság sorában

Az idén a világgazdasági mutatók 2,9 százalékos növekedést érnek el, és ez elsősorban a kőolaj alacsony világpiaci árával hozható összefüggésbe – árulkodnak a londoni székhelyű Economist Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató intézet idei évre vonatkozó előrejelzései.

A „fekete arany” árának 10 százalékos csökkenése 0,2 százalékponttal növeli a globális gazdasági mutatókat, de leginkább a vezető országok bruttó hazai össztermékét (GDP) fogja növelni. Az előrejelzések értelmében legjobban az USA profitál a helyzetből, viszont jobban fognak teljesíteni az olyan gazdasági hatalmak, mint az EU és Japán.

Kína is érezni fogja a kedvező hatást, így Japánnal együtt erősítik meg Ázsia 2015-ös gazdasági pozícióját, amelyhez a térségben Ausztrália is társulni fog.

A EIU prognózisa szerint a legrosszabb gazdasági teljesítményt az afrikai Sierra Leone fogja nyújtani, a kontinensen tomboló ebolajárvány miatt. Hasonlóan rossz teljesítményt jósolnak Oroszországnak is (az általa és a rá kivetett szankciók miatt), ezenkívül Puerto Ricónak, Ukrajnának, Venezuelának is negatív gazdasági egyenleget jeleznek.

Szerbia is megközelítette a lista élét, csak rossz besorolásban szerepelt jelesen. Horvátországgal együtt kapott helyet annak a tíz országnak a sorában, amelyeknek a GDP-je a legnagyobbat fog esni az idén.

A legnagyobb, megközelítőleg 15 százalékos gazdasági növekedés Pápua Új-Guineában várható, utána következik Türkmenisztán, Kongó, Laosz, Mozambik, Tanzánia, Srí-Lanka és Kambodzsa.