2024. április 19., péntek

Egy fejlődő, békés, rendezett faluért

Vasárnap helyi közösségi választások Zentagunarason – Programismertetőt tartottak a VMSZ támogatta jelöltek

A Topolya községi, mintegy kétezres lélekszámú Zentagunarason január 11-ére írták ki a helyi közösségi választásokat. A kilenc helyre a helyi közösség tanácsába összesen 26 jelölt pályázik. Közülük kilenc személy a Vajdasági Magyar Szövetség által, kilenc a Vajdasági Szociáldemokrata Liga által támogatott, további nyolc jelölt függetlenként indul ezeken a választásokon.

– Az elmúlt öt év történései sajnos sok kárt okoztak a településnek, viszont születtek olyan eredmények is, amelyekkel településünk jelentős fejlődést ért el. Csapatunk egy évig ellenzékben dolgozott a helyi közösség tanácsában. Ezt követően olyan helyzet állt elő, melynek okán nem tudtunk tovább ténykedni: kénytelenek voltunk lemondani, majd miután az új választások alkalmával abból kizártak bennünket, a folytatásban civilekként tudunk csak tevékenykedni. A körzeti elnökség és a taggyűlés döntése értelmében tevékenységünket a kultúr- és sportegyesületeken, civil szervezeteken, az egyházon és az iskolán keresztül végeztük. Munkánk eredményes volt. Büszkén vállaljuk, amit Topolya község, az MNT és a vajdasági parlament támogatásának köszönhetően megvalósítottunk – fejtette ki Sípos Hajnalka VMSZ-es jelölt azon a fogadáson, amelyet a Zentagunarast Gunarassal összekötő út újabb szakaszának átadását követően tartottak.

A faluban, ahol a lakosság 90 százaléka mezőgazdasággal foglalkozik, több mint 400 a bejegyzett termelők száma és a Gazdakör tagsága is immár 170 felett van, többek között a Gazdakör irodájának beindítását, működtetését, annak a lakosság ügyintézésében játszott szerepét, a tájház létrehozását, a színházterem és a templom tetőszerkezetének javítását, az iskolában történő beruházásokat, a gyógyszertár felújítását sorolták a jelöltek az elmúlt évek legnagyobb civil erőből kivitelezett eredményei közé. Számos negatív kritikát is megfogalmaztak a jelenlegi vezetőség számlájára: például, hogy hagyták tönkremenni a hat éve készült játszóteret, megrongálódott az új utcanévtáblák nagyobb része, nem tartják karban a korábban rendezett zöldövezetet. Felrótták: falugyűlés évek óta nem volt Zentagunarason, pedig annak összehívása törvényes kötelezettsége a hk tanácsának.

– Egy fejlődő, békés, rendezett faluképet szeretnénk – fejtette ki Fekecs József, a topolyai kkt VMSZ-es képviselőcsoportjának elnöke, a helyi közösségi választások VMSZ-es listavezető-jelöltje, aki cáfolta azokat az elmúlt évek folyamán megfogalmazott bírálatokat, amelyek arra vonatkoztak: a topolyai önkormányzat részéről nem történtek átutalások e helyi közösségbe, továbbá megjegyezte: a helyi hozzájárulás is folyamatosan kifizetésre került. Nehezményezte, hogy, tudomása szerint, az utolsó fejlesztési tervdokumentációk 2008 előtt készültek a helyi közösségben. Beszámolójában Sípos Hajnalka a projektum-orientált magatartás fontosságát hangsúlyozta, kiemelve: a már jól működő falugazdász iroda munkájának fejlesztése mellett a jövőben létre kívánják hozni a Vállalkozók házát. További hét jelölt, Triznya Lidija, Tari Árpád, Kalmár Zsuzsanna, Homolya Miklós, Dudás Ilona, Híres Kornél és Kádár Krisztina is beszámolt a tervekről. Ismertetőjük Fremond Árpád, a VMSZ topolyai Községi Szervezetének elnöke, köztársasági parlamenti képviselő, Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, a Kislinder Gábor, Topolya polgármestere által vezetett önkormányzati küldöttség, továbbá a bajsai, a bácskossuthfalvi és a gunarasi hk elöljárói előtt zajlott.

Kislinder Gábor a 2015-ös Topolya községi költségvetési keretnek a zentagunarasi hk támogatására vonatkozó pénzügyi tervét ismertette. Ez a keret húszmillió dináros. Fremond Árpád nagyon komoly támogatásnak minősítette azt, amely az önkormányzat részéről az elmúlt időszakban a település felé irányult.

– Remélem, az elkövetkező időszakban Zentagunarason fejlődés indul el, egy békésebb, nyugodtabb, tervezhetőbb időszak következik. Rengeteg ötlet, fejlesztést szolgáló gondolat fogalmazódott meg, remélem, a helyi lakosság olyan embereket támogat majd a választás alkalmával, akik meg is tudják valósítani elképzeléseiket, nemcsak ígérgetnek – mondta Fremond.

Pásztor Bálint hangsúlyozta: figyelemre méltó, hogy a jelöltek nem sablonelképzeléseket, hanem konkrét terveket vázoltak fel, körvonalazva, melyek azok a kitörési pontok, melyek lehetnek azok a konkrét cselekvési területek, amelyektől a falu lakossága haladást várhat.