2024. április 26., péntek

Fókuszban a fák védelme

Környezetvédelmi diákkiállítás Zentán

A környezettudatos életmódra, ezen belül is a fák védelmére hívja föl a zentaiak figyelmét a Zen-art képzőművészeti csoport hétfőn a Művelődési Ház kiállítótermében megnyílt kiállítása. A Thurzó Lajos Általános Iskola ötödikes tanulóiból álló csoport tagjai a Sambert Belec Anikó rajztanárnő vezetésével elkészített és kiállított plakátjaikkal rámutatnak arra, hogy a fák, illetve az erdők rendkívüli szerepet töltenek be az emberiség életében, kiirtásukkal pedig a saját jövőnket is veszélyeztetjük.

A lelkes kis csapat a plakátjain keresztül az erdők élővilágának a változatosságát is bemutatja, felhívva a kiállítás látogatóinak a figyelmét arra is, hogy az adott környezetben egymással szimbiózisban élnek a növények és az állatok, amelyeket úgyszintén veszélyeztet a fák esztelen kivágása. Az egyik plakát alkotói a nádasok védelmére helyezték a hangsúlyt. Ezek ugyanis a szennyezett víz megtisztításában játszanak jelentős szerepet.

A kiállítást az idén is egy pályázat keretében szervezték meg a diákok, s a többi iskola is készül hasonló projektummal – mondta el a rajztanárnő, hozzáfűzve, hogy a többi résztvevővel együtt is szeretnének közös kiállításon részt venni, és reményének adott hangot, hogy előbb-utóbb sikerül megszervezni.

A hétfőn megnyílt tárlat látogatói a csoport korábbi munkáit is megtekinthették, ezenkívül a Barát Kinga által vezetett csoport tagjainak az alkotásait is kiállították. A Zent-art tagjainak a plakátjait a kiállítási teremben január 9-éig tekinthetik meg az érdeklődők, 10-én este 6 órától pedig a Zentai Alkotóházban lesznek kiállítva az alkotások.