2024. április 20., szombat

A humor veszélyes foglalkozássá vált?

A VMÚE elnöksége megdöbbenve értesült a francia kollégák erőszakos haláláról

„A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete mélységesen elítéli a francia Charlie Hebdo szatirikus lap ellen intézett terrortámadást” – közölte csütörtökön a VMÚE elnöksége. „A lap tíz munkatársának és az őket védő két párizsi rendőrnek a meggyilkolását a sajtószabadság és az alapvető európai értékek ellen elkövetett cselekedetnek minősítjük, és osztozunk a francia kollégák, illetve a meggyilkoltak hozzátartozóinak gyászában.

A világ ismert karikaturistái is megdöbbenve és lesújtva fogadták a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen intézett merénylet hírét és közülük sokan rajzaikkal fejezték ki együttérzésüket. Az egyik karikatúra szövege kiválóan tükrözi a jelenlegi állapotot: A világ annyira komoly lett, hogy a humor veszélyes foglalkozássá vált.

Az újságírók védelmére alakult nemzetközi bizottság (CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül szervezet adatai szerint 2013-ban csaknem hetven, 2014-ben pedig legalább hatvan újságírót öltek meg a munkája során, illetve a foglalkozása miatt.

Egyesületünk tisztelettel adózik mindazon újságírók előtt, akik a világ bármely pontján az igazságos és a szabad tájékoztatáson munkálkodtak, és ezért vesztették életüket. Reméljük, hogy ezek a döbbenetes bűncselekmények nem maradnak büntetlenül” – olvasható a közleményben.