2024. április 18., csütörtök

Újabb szennyezett ételek Japánban

120 ezer adag bébiételt vonnak vissza

Egy héten belül már a második élelmiszerbotránytól hangos a japán sajtó: alig egy nappal azután, hogy a japán McDonald's bocsánatot kért az idegen testekkel szennyezett ételei miatt, egy helyi gyártó bejelentette, hogy mintegy 120 ezer adag bébiételt von vissza a forgalomból, miután a termékek egyikében tücsköt találtak.

Az Asahi Group Holdings leányvállalataként működő Wakodo cég csütörtökön számolt be a múlt hónapban történt incidensről. A vállalat közleménye szerint a 7,4 milliméter hosszú ízeltlábút teljesen egyben találta meg egy vásárló a húsos-krumplis ételben.

A helyi sajtó ugyancsak csütörtökön számolt be arról, hogy októberben egy 1,2 centiméteres szöget találtak a Watami Takushoku cég által kiszállított csomagolt ételek egyikében. A Watami Co. szóvivője megerősítette az esetet a The Wall Street Journal Japan Real Time blogjának.

Az Asahi Group Holdings szóvivője szerint a Wakodo nagyjából 120 ezer adag bébiételt készül visszavonni. A vállalat ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy az ízeltlábú a gyártás során került bele az ételbe. Az elmúlt évben nem találtak tücsköt a gyár területén. A cég továbbá megjegyezte, az sem valószínű, hogy egy tücsök egészben maradva megússza a gyártási procedúrát.

A Watami étterem szóvivője szerint a bentót, amelyben a szöget találták, egy Niigata prefektúrabeli gyárban készítették, de a szög nem az ottani gépekből származik. A gyárban röntgensugaras ellenőrző berendezéseket használnak, amelyek jelezték volna az idegen testet. A cég nem tudja, hogy miként került a szög a termékbe, de nem zárja ki egy harmadik fél közrejátszásának a lehetőségét sem.

A japán McDonald's vezetői egy szerdai sajtótájékoztató keretében kértek bocsánatot a cég idegen testekkel szennyezett ételei miatt: a gyorsbüfélánc országszerte működő éttermeiben emberi fog, fém- és műanyagdarabkák is előkerültek az ételekből.