2024. április 20., szombat

Folytatódik a tortabotrány

A kragujevaci édességipari vállalat tulajdonosa szükség esetén pert indít a felelősek ellen

Hibázott az állat-egészségügyi felügyelő, amikor a kragujevaci Peta gama édességipari vállalatot arra utasította, hogy a tárolás során megromlott tortákat a helyi szeméttelepre szállítsa, jelentette ki hétfőn Damjan Srejić šumadijai körzetvezető. A torta nem számít kommunális hulladéknak, ezért nem egy szeméttelepen kellene megsemmisíteni, főleg nem forgalmazásra készen becsomagolva, érvelt Srejić, mondván, hogy az állati eredetű élelmiszereket speciális hamvasztóüzemekben kellene megsemmisíteni. A vizsgálat feltehetőleg bebizonyítja, hogy az üggyel megbízott állat-egészségügyi felügyelő hibát követett el, hiszen a torta tejet tartalmaz, emiatt pedig állati eredetű élelmiszernek számít, mondta Srejić, hozzátéve, hogy ha már a szeméttelepre szállították, akkor nem dobhatták volna el csomagoltan, valamint festékkel, vagy savval kellett volna megjelölni a tortákat és feltüntetni, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Az elmúlt napokban derült ki, hogy december 24-én 18 ezer romlott tortát loptak el a kragujevaci Jovanovac szeméttelepről. Mivel a rendőrséget nem értesítették időben, a torták forgalomba kerültek és a helyi piacokon 50–150 dináros áron árusították őket. Az eddigi információk szerint egy németországi cég 40 ezer tortát rendelt a Peta gammatól, végül azonban csak egy részét vette át az árunak. A fennmaradt tortákat hűtőkocsiban tárolták, az azonban meghibásodott, az édesség pedig megromlott. A csomagoláson feltüntetett szavatossági idő szerint a torták még fogyasztásra alkalmasak voltak. Az állat-egészségügyi felügyelőség elrendelte az áru megsemmisítését és a szeméttelepre szállíttatta a tortákat, ahol el kellett volna azokat ásni, ez azonban nem történt meg. A kragujevaci városi tanács egy bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására.

Sanja Čelebićanin, az állat-egészségügyi felügyelőség vezetője arról beszélt, hogy a romlott torták árusítása bűncselekménynek, a közegészség veszélyeztetésének számít. Az állat-egészségügyi felügyelőségnek az előírások értelmében nem kellett jelen lennie a torták megsemmisítésénél, mondta Čelebićanin.

Ha az ügy a forgalmuk csökkenését eredményezi, akkor a Peta gama megfontolja annak lehetőségét, hogy beperelik a felelőseket, jelentette be Miodrag Đuričić, a vállalat tulajdonosa.

– Felügyeltük a tortákat a vállalat területéről elszállító tehergépkocsikat, egyik munkásunk pedig fényképeket készített arról, hogy a szeméttelepen lerakják az édességet. Azzal az utasítással hagytuk a tortákat a szeméttelepen, hogy azokat meg kell semmisíteni. Az ügy negatívan befolyásolta vállalatunk tekintélyét, németországi, osztrák és macedón üzleti partnereink már hívtak, hogy mi történt – taglalta Đuričić.