2024. március 29., péntek

Miként adóznak az esztrádművészek?

A köztársasági adóhivatal illetékesei bejelentették, hadjáratot indítanak a szerbiai előadóművészek ellen, hogy teljesítették-e az újévi fellépési tiszteletdíjuk után járó kötelezettségeiket.

Marko Marinković csupán néhány hónapja került az adóhivatal élére, de már tisztségének átvételekor bejelentette: tüzetesen átvizsgálják az ország előadóművészeinek ingatlanjaihoz és vagyonához kapcsolódó dokumentumokat és ügyeket, hiszen a szerbiai művészek már évek óta elkerülik a tényleges adó kifizetését. A köztársasági adóhivatal igazgatója a Kurir napilapnak azt is elárulta, tudomása szerint némely előadó a szilveszteri fellépéséért akár 50 ezer eurót is bezsebelt.

– Alapos vizsgálatba kezdünk az ügyben, így talán kiderülhet, hogyan élhetnek vezető énekeseink ilyen fényűző életet, lakhatnak luxusvillákban, hordhatják a méregdrága karcsatokat és láncokat, közben pedig – mint állítják – minden egyes külföldi és hazai fellépésük után rendszeresen, tisztességesen adóznak – jelentette be a hivatal igazgatója.

Becslések szerint a hazai vezető zenészek együttesen 87 millió eurót vágnak zsebre évente, többek szerint úgy, hogy hamis adatokkal szolgálnak az adóhivatalnak vagyonukat illetően.

Mint az adóhivatal igazgatója kifejtette, a következő időszakban sokkal szigorúbban fogják ellenőrizni azon személyek adóügyeit, akik pénzüket művészeti fellépésekkel (például koncertekkel) keresik meg.

– Külön figyelmet fordítunk majd az ingatlanokra, és ha kiderül, hogy a tulajdon értéke meghaladja az előzőleg bejelentett összeget, akár elkobozhatjuk a tulajdonostól – húzta alá Marković.

Mennyit kerestek szilveszter éjszakáján?

 

Zdravko Čolić 50 000 euró

Seka Aleksić 40 000 euró

Aco Pejović 30 000 euró

Nataša Bekvalac 16 000 euró

Ana Nikolić 20 000 euró

Jelena Karleuša 20 000 euró

(20 000 euró pótszilveszterre)

A belgrádi lap szerint arról is lehet hallani, hogy az énekesek „tanácsadókat” fizetnek, akik tippeket adnak arra, hogyan lehet kicselezni az adó fizetését. A Kurir információi arról számolnak be, hogy egy-egy ilyen „jó tanácsért” több száz eurót is kérnek, de az összeg elérheti az ezer eurót is. Az információk szerint a szaktanácsadók sok esetben az adóhivatal köreiből kerülnek ki.

Dragan Dobrašinović gazdasági szakember úgy véli, az adóhivatal igazgatójának bejelentése nagyszerű, de csak akkor fog eredményt mutatni, ha megvalósul.

– A művészeknek járó összegről minden fellépés előtt szerződést kötnek a felek. Ha esetleg hamis számjegy szerepel az egyességben, azt gyorsan ki lehet mutatni egy kis pluszmunkával. Külön figyelmet érdemelnek azonban azok a fellépési szerződések, amelyeket az előadó az önkormányzatokkal köt, hiszen az esztrádművész fizetése tulajdonképpen az adófizető polgárok pénze. Csak azért jegyzem ezt meg, mert e téren is már több visszaélés történt – magyarázta a szakember.

Egyértelmű, hogy a hazai művészek sosem szeretnek beszélni a bevételükről. A lap értesülései szerint egyes előadók akár 20 ezer eurót is zsebre vághat egy fellépésért, ha pedig két napon át szórakoztatják a nagyérdeműt, a fent említett összeg dupláját is megkaphatja. A Kurir információi azonban arról árulkodnak, hogy az ország vezető könnyűzenészei átlagosan 10–20 ezer eurót vágtak zsebre az év utolsó napján.

Érdekes belegondolni, hogy hány szerbiai (valós, tehát 20 ezer dinár felé közelítő) fizetés kell ahhoz, hogy megkeressük a művészek egynapi bevételét? Érdekes lenne azt is kiszámítani, vajon hány marhát kéne eladni a mészárszéknek, hogy a művészek bevétele és a jószágokon keresett „tiszta” haszon megegyezzen?