2024. április 25., csütörtök
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

Csökken a vásárlóerő, csökken a gazdasági fejlesztés

Mit vár a 2015-ös évtől?

Az egyik piackutatással foglalkozó vállalat szerint az új évben több lesz az elbocsátás, mint az új munkahelyek teremtése. Az elmúlt időszakban kisebb kutatást végeztek, amely során 260 szerbiai vállalatvezetőt kérdeztek meg arról, hogy mit várnak a 2015-ös évtől. Természetesen az új munkahelyteremtés is egyike volt a feltett kérdéseknek. A vállalatvezetők (akik között kis- és középvállalatok, valamint nagyvállalatok vezetői is szerepeltek) csupán 15,9 százaléka tervez újabb munkásokat foglalkoztatni, ők is átlagosan 3 személyt, nem többet, 33,8 százaléka pedig a rossz üzleti eredmények miatt elbocsátásokra kényszerül. A legtöbben, a vállalkozók mintegy 45 százaléka azonban kivár, az ország gazdasági helyzetének alakulásához, vagyis elsősorban a vásárlóerőhöz, illetve a fogyasztáshoz köti termelését, annak növelését, illetve csökkentését, így a foglalkoztatottainak számát is.

Az elmúlt időszakban meghozott törvények ellenére, amelyek elsődleges célja a gazdaság fellendítése volt, nem sokat változott a vállalatok helyzete. Főként a kis- és középvállalatok boldogulnak nehezen, a rájuk nehezedő terhek napról napra kérdésessé teszik a fennmaradásukat. A vállalkozók bevallása szerint a különböző állami illetékek, járulékok, adók az önfoglalkoztatást is kínkeservessé teszik, nemhogy még új alkalmazottak foglalkoztatásán gondolkozzanak. Továbbá semmivel sem vált biztonságosabbá a piac, továbbra sem rúghatnak egyenrangúan labdába a vállalatok, továbbra is vannak favorizált cégek, a bankok is pozitív eredményeket várnak a vállalatoktól, hogy hitelképessé nyilvánítsák őket. Így a fejlesztés is szinte lehetetlenné válik. A bürokrácia továbbra is nehézkes, ami időt és pénzt húz ki a vállalkozók zsebéből. Egyre többen menekülnek a szürkegazdaságba, mert többen csak így tudnak fennmaradni, megteremteni a mindennapi betevőt. És mindezek mellett a vásárlóerőt is megcsonkította az állam azzal, hogy 10 százalékkal csökkentette a közszférában dolgozók fizetését. Nyilvánvaló és vitathatatlan, hogy valahogyan csökkenteni kellett az állami költségvetésből kiáramló eszközöket, a kiadásokat, de egyáltalán nem biztos, hogy ez volt a jó megoldás. Mert sajnos Szerbiában a vásárlóerő legnagyobb hányadát éppen a közszférában dolgozók és a nyugdíjasok teszik ki. Amíg az államvezetők azzal dicsekednek, hogy csak az elmúlt hónapban többmilliós megtakarítást valósítottak meg a fizetések és a nyugdíjak csökkentésével, arról még nem készült kimutatás, hogy a gazdaságot hány millióval károsították meg. Mert fogyasztás nélkül termelés sincs. Kisebb fizetésből vagy nyugdíjból pedig kisebb a fogyasztás is. Mi pedig, akik az elmúlt húsz évben átéltünk már sok mindent, voltunk milliárdosok, sort álltunk a cukorért és olajért, fürödtünk 5 liter vízben az áram és vízkorlátozások idején, a fizetéscsökkentést drasztikusabban éljük meg. A nehéz időkre gondolva még szorosabbra húzzuk a nadrágszíjat, és igyekszünk csak azt megvásárolni, amire a legnagyobb szükségünk van, mert ki tudja, mit hoz a holnap. Jaj azoknak, akik munka nélkül maradnak! Mert nekik még kenyérre és tejre sem marad, még kevésbé félretenni a nehéz időkre. Előrejelzések szerint pedig nőni fog a munkanélküliek száma.

Az új év elején, amikor a jobb élet reményével nézünk a jövő elé, és azt kívánjuk: a mögöttünk álló évnél csak rosszabb ne legyen, sajnos be kell látnunk, nehéz év áll előttünk. Erről nyilatkoznak a gazdasági szakemberek, a kormányfőnk is erre készíti fel a hallgatóságát, de ezt tapasztaljuk a saját bőrünkön is. Újabb megszorítások várnak ránk, a közműdíjak pedig emelkedni fognak. Egyelőre ezeket a drágításokat nem nagyon feszegeti a politika, de tudjuk, meg fog történni, ha másért nem, hát azért, mert az euró árfolyamának változását követik. Vagy mert igazodni akarunk az „európai elvárásokhoz”. És itt van a köztévé-előfizetés is, januártól újra tétel lesz, majd ki tudja, milyen új kötelezettségeket szabnak még a polgár nyakába, hiszen az államkincstár üres. Azt valahogy fel kell tölteni. És amíg a hazai kis- és középvállalkozások fellendítése másodlagos, a külföldi beruházásoktól várjuk a megváltást. 2015-ben pedig több nagy beruházásra is sor kerül majd. Hitelből. Azok kifizetését pedig mikor kezdjük megérezni? Attól tartok, az sem várat magára sokáig.