2024. április 24., szerda

A média bűvöletében

Az újságírás alapjaival ismerkednek a zentai Emlékiskola médiacsoportjának tagjai

A fiatalok szabadidejének hasznos eltöltésére vonatkozóan sokféle elképzelés létezik. A zentai Emlékiskola médiacsoportjának tagjai az utóbbi hetekben annak a néhány héttel ezelőtt indult képzésnek köszönhetően, amelyet a Z-11 Polgárok Egyesülete hívott életre, szabadidejük jelentős részét az újságírás alapjaival való megismerkedésnek szentelték. Az újságíró-tanfolyam iránt a kezdetektől fogva óriási az érdeklődés, hiszen csaknem harminc felsős diák jelentkezett rá, akiknek zöme azóta is kitartóan jár az órákra, hiszen saját bevallása szerint nagyon élvezi mind az elméleti, mind a gyakorlati foglalkozásokat.

– Az elmúlt évek során különböző módon próbáltuk megismertetni a fiatalokat az újságírás alapjaival, Szabadkán és Zentán is voltak képzéseink, amelyek között akadtak rövidebbek és hosszabbak, olyanok, amelyeknek az egyetemista korosztály képezte a fő célcsoportját, és olyanok is, amelyeknek a középiskolás korosztály. A mostani tanfolyam célcsoportját, ahogy az előző éviét is, a felsős általános iskolás diákok képezik. A képzést a zentai Emlékiskolában szerveztük meg, ahol közel harminc felsős tanuló jelentkezett, ami mindenképpen örömtelinek tekinthető, hiszen azt bizonyítja, hogy a média világa nagyon vonzó a fiatalok számára. Ezért óriási szükség van arra, hogy ezen a területen is hozzájuthassanak olyan ismeretekhez, amelyeknek elsajátítására az általános iskolai tananyag, sőt a középiskolai tananyag sem kínál lehetőséget számukra. A tanfolyam azért is nagyon jó, mert a képzéseket az elmúlt évek során elsősorban azzal a céllal hívtuk életre, és reményeink szerint a jövőben is így lesz, hogy megkíséreljük kinevelni a saját utánpótlásunkat – magyarázta Kókai Péter, a Z-11 Polgárok Egyesülete elnöke. – A képzést ezúttal is az alapoknál próbáltuk kezdeni, a legfontosabbnak ugyanis ezúttal is azt a két régóta megfogalmazott alapelvünket tartjuk, amelynek értelmében egyrészt nagy figyelmet szentelünk a műfajismeretnek, tehát mindenkinek tisztában kell lennie ezzel a hírkészítés folyamatától kezdve a tudósításon, az interjún, a jegyzeten, a tárcán, a glosszán és az egyéb alapvető újságírói műfajokon át egészen a riportig, másrészt nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a gyakorlatnak legalább akkora szerep jusson a képzés során, mint az elméletnek. Azt gondolom ugyanis, hogy a fiatalok sokkal izgalmasabbnak tartják ezt a képzést abban az esetben, ha rögtön bedobjuk őket a mély vízbe – tette hozzá a Z-11 elnöke. Elmondta azt is, hogy a médiacsoport keretében folyó képzés előadói a vajdasági magyar újságírás jeles képviselői, akik között olyanok is akadnak, akik egykor éppen a Z-11 újságíró-iskolájában kezdték a pályafutásukat.

A fiatalok közül többen is hangsúlyozták: nagyon élvezik mind az elméleti, mind a gyakorlati foglalkozásokat, hiszen az előadók mindig próbálnak olyan módon feldolgozni egy-egy témát, hogy az számukra is érthető és élvezhető legyen. Vannak köztük, akiket elsősorban a dolog technikai része érdekel, a többségük azonban saját bevallása szerint azt élvezi a leginkább, amikor a gyakorlati foglalkozások keretében interjúkat készíthetnek, forgatásokra mehetnek, vagy esetleg maguk is mikrofon elé ülhetnek, illetve kamera elé állhatnak.

A zentai Emlékiskola médiacsoportja keretében megvalósuló, több hónapon át tartó újságíró-tanfolyam létrejöttét, amelynek céljai között az utánpótlás-nevelés mellett a fiatalok írás- és beszédkészségének, kifejezőkészségének, valamint vizuális kultúrájának a fejlesztése is szerepel, Zenta község önkormányzata támogatja, a projektum partnerei pedig a Pro Media Televízió és a TM-People International Kft.