2024. április 19., péntek
ZENTA LEGJOBBJAI

A jó szándék megvolt

Kedden Zentán kihirdették a 2014-es év legjobb sportolóit, amely ünnepségen egyben pénzdíjban részesítették azokat az egyéneket, akik 2013-ban és 2014-ben az élsport terén értek el kimagasló eredményeket. Mint minden választás kapcsán, e listákkal is lehet vitatkozni, de a zsűri nagyjából jól végezte a dolgát, hiszen az előírt szabályok alapján a legjobbakat hozta ki győztesként.

A pénzjutalomban részesült sportolók (Fotó: Gergely József)

A pénzjutalomban részesült sportolók (Fotó: Gergely József)

Egyedüli szépséghibája az egésznek az volt, hogy a zentai klub hanyagsága miatt (nem adták át a jelöltek névsorát) a birkózók nem szerepelnek a listákon, tehát nem teljesen reális a sorrend, mert bizony a birkózók között idén is voltak országos bajnokok, és számos éremmel tértek haza a versenyekről (a listákon szereplő birkózók felsőhegyiek). Ami szembetűnő az évsportolója-listán, az az, hogy ismerős nevekkel találkozunk, de nem is ez váltotta ki a nagyobb érdeklődést, hanem az, hogy az önkormányzat idén 626 ezer dinárt szánt az élsportolók teljesítménye megjutalmazására, s ez messze a legtöbb pénz, amelyet valaha is kiosztottak ilyen célokra. Mint emlékezetes, nagy vitát kavart az, hogy 2012-ben Györe László teniszezőt és Makszuti Anetta asztaliteniszezőt 170 ezer dinárral jutalmazták, de idén is egy darabig beszélnek majd arról, kik és milyen teljesítményért lettek díjazva. A döntéssel lehet vitatkozni, de tény az, hogy minden pályázati úton történt, meghatározott elbírálási feltételek alapján, így bele kell törődnünk, hogy „ez van, ezt kell szeretni”. Mindezek a pénzek egyébként azért gyülemlettek fel, mert néhány sportoló objektív okok miatt elesett a községi ösztöndíjtól, de egyébként szép gesztus a városházától és a sportszövetségtől, hogy ezek a pénzek nem lettek „átütemezve”, hanem a sportolók kapták meg. Furcsa azonban, hogy ezen a listán olyanoknak a neve is szerepel, akik egyébként még a községi ösztöndíjra sem érdemesek, hogy az összeg majdnem felét az egyébként nem a világ legszegényebb sportolóinak számító sporthorgászok kapták meg, s az is furcsa, hogy ezen a listán egy egyéni felnőtt országos bajnoki titulus ér a legkevesebbet, holott teljesítményre az messze felülmúlja a fél listán szereplőt. Egyelőre azonban nézzük csak a jó szándékot. Reméljük, hogy jövőre is megjutalmazzák a legjobbakat, s végre kikristályosodik a kép, azaz nem merev pontozási rendszert vesznek alapul, hanem a reálisan legjobb teljesítményt.

Ja, és még valami! A jövőben arra kérjük a szervezőket, hogy a díjkiosztáson fordítsák már le, és magyarul is írják oda a neveket, mert szegény műsorvezető nagylány évről évre nagy vidámságot kelt és bosszúságot okoz a bakikkal!

Az év legjobb zentai sportolói (bírálóbizottság: Borbély Ferenc, Zsíros-Jankelić Anikó, Fehér Csaba, Tőke János, Balla Kolos, Antal Zoltán, Szegedinszki Igor, Kosiczky András), pionír lányok: 1. Barta Éva (kajakozó), 2. Subotić Barbara (kajakozó), 3. Molnár Gábor Heléna (vízilabdázó). Pionír fiúk: 1. Dér Denisz (úszó), 2. Boros Rafael (atléta), 3. Molnár Ákos és Báló Patrik (vízilabdázó). Kadét lányok: 1. Fenyvesi Abigél (kajakozó), 2. Fenyvesi Janka (kajakozó), 3. Veréb Xénia (asztaliteniszező) és Tóth Ágnes (vízilabdázó). Kadét fiúk: 1. Katona Ádám (birkózó), 2. Kolompár Szebasztián (birkózó), 3. Kecskés Balázs (kajakozó). Junior lányok: 1. Ivana Vejnović (asztaliteniszező), 2. Pataki Zsóka (vízilabdázó), 3. Búrány Andrea (vízilabdázó). Junior fiúk: 1. Horti Miklós (birkózó), 2. Szabó Szebasztián (úszó), 3. Vartus Árpád (kajakozó). Felnőttek: 1. Cakó Sarolta (kajakozó), 2. Kincses Krisztina (vízilabdázó), 3. Rudics Boglárka (vízilabdázó). Férfiak: 1. Török Bence (atléta), 2. Lálity Zsolt (atléta), 3. Menyhárt Ákos (atléta).

Nem olimpiai sportok, nők: 1. Kéri Valentina (küzdősportoló), 2. Lőrinc Renáta (sakkozó). Férfiak: 1. Homolya Ákos (testépítő), 2. Juhász Bence (sakkozó), 3. Király Igor (Men’s Physique-versenyző) és Kecskeméti Árpád (sakkozó).

A legjobb edző: Fehér Csaba (kajak).

A legjobb csapat: a Zenta Vízilabdaklub felnőtt női csapata.

A legjobb egyéni sportot űző csapat: a Zenta Atlétikaklub felnőtt férficsapata.

A legjobb külföldön élő zentai sportoló: Nemanja Nikolić labdarúgó.

Különdíj: Jelena Radonjić kosárlabdázó és Bekes István nyugalmazott tornatanár és edző.

Az élsportban elért eredményeikért (bírálóbizottság: Pék Zoltán, Györe Csaba, Sarnyai Rózsa Edit) megjutalmazottak (6000–48 000 dinár): Horti Miklós (birkózás), Katona Ádám (birkózás), Kolompár Szebasztián (birkózás), Makszuti Anetta (asztalitenisz), Almási Bence (birkózás), Bicskei Dávid (birkózás), Zörgő Iván (birkózás), Polgár Ákos (birkózás), Pálfi Zsolt (sporthorgászat), Bicók Róbert (sporthorgászat), Milan Sekulić (sporthorgászat), Bővíz Zsolt (sporthorgászat), Halasi Éva (kick-box), Varga Zoltán (kungfu), Gyurcsik Alíz (asztalitenisz), Ivana Vejnović (asztalitenisz), Mirković Brigitta (asztalitenisz), Nagy Tamás (birkózás).